Kultúra

Szabadtéri: A világot jelentő musical

Szabadtéri: A világot jelentő musical

2008. július 17., csütörtök
Szabadtéri: A világot jelentő musical

Fotók: Gémes Sándor

A Szegedi Szabadtéri Játékok következő darabja, a Szentivánéji álom című világmusical szereplőivel tartottak szerdán közönségtalálkozót. Az eseményen Szabó P. Szilvesztert, Dolhai Attilát, Vágó Bernadettet, Janza Katát és Bereczki Zoltánt (képünkön balról jobbra) kérdezte a darabbal, a társulattal és a musicallel kapcsolatos gondolatairól Herczeg Tamás Reök-igazgató.

Nagy dolgok készülődnek a Dóm téren: a Szegedi Szabadtéri Játékok a Budapesti Operettszínházzal együttműködve állítja színpadra

Shakespeare

Szentivánéji álmának musical változatát. A Dóm téren, ahol a játék élményét

Szabó P. Szilveszter

a monumentalizmus és az elvarázsoltság szavakkal jellemezte a Reök-palota átriumában rendezett jó hangulatú közönségtalálkozón.

Herczeg Tamás

utalt arra, hogy a Budapesti Operettszínház társulatának jelen lévő tagjai gyakorlatilag az első olyan generációhoz tartoznak, akik nem rocksztárból lettek musicalénekesek, hanem tudatosan választották ezt az irányvonalat. Az előző korosztállyal szemben ők már a szakma képzett énekesei, nem a színpadon tanulták meg a mesterséget - emelte ki

Bereczki Zoltán

, majd hozzátette: szerinte ugyanakkor kicsit mindenkit úgy sodort erre a szél, hogy aztán végül ezen a területen bontakozzanak ki.

Elvarázsol

„Ez zene" - emelte ki a kulcsszót

Dolhai Attila

arra a kérdésre, hogy mit tud adni a musical. „A zene megsegíti a prózát, az érzetet a nézőben, hogy miről szól a darab. Engem azért varázsolt el a musical, mert van egy felszabadító érzés a végén, amit a prózai daraboknál még nem tapasztaltam. A zenének van egy plusz varázsa a prózán és a szituáción kívül, ami emocionálisan jobban megindítja az embereket" - vallja Dolhai Attila. Mint megtudtuk, a születő darabban a musicalek átlagához viszonyítva nagyobb szerepet kap a próza is.

Janza Kata

örül a több szövegnek: „Emiatt kiviláglik az is, hogy egy ponton eljut odáig a próza, ahol már nem tudod tovább mondani, és akkor szólal meg egy dal..." - összegzett a művésznő.

Akkor és ott íródott

„Nagyon különleges próbafolyamatnak lehettünk és lehetünk részesei, hiszen olyan típusú darab létrehozásában, megszületésében vehettünk részt, ami akkor és ott íródott, ahol ősbemutatóként előadják" - fogalmazott Bereczki Zoltán. „Jelenetek cseréltek helyet az utolsó pillanatokban, kikerült egy refrén, egy táncrész bekerült, még most is változik egy-egy hang, egy-egy rész, például a hangszereléssel ma találkoztunk először teljes egészében" - árulta el az énekes, aki azt is hozzátette: a július 25-én (majd 26-án, 27-én, illetve augusztus 1-jén és 2-án) felcsendülő dallamok nem a Rómeó és Júlia-féle slágerekhez hasonlók, itt fordított a helyzet: adott egy történet, és egy arra alkalmazott zene szólal meg egy dzsesszzongorista,

Szakcsi Lakatos Béla

fejéből kipattanva, egy alternatív zenész szövegírónak,

Müller Péter Sziáminak

a tollából és egy különleges gondolkodásmódú színházigazgató,

Kerényi Miklós Gábor

rendezésében, dramaturgiai elképzeléseivel, hangsúlyaival. Ebből a hármasból nagyon izgalmas és újfajta darab született.

Együtt élni, játszani és énekelni

„Attól különleges a mi csapatunk, hogy ez egy igazi társulat. Nem is tudom, hogy a Rockszínház óta volt-e még egy ilyen csoport, aminek a tagjai együtt élnek, játszanak, énekelnek" - hangsúlyozta Janza Kata. Szabó P. Szilveszter elmondta: nem volt véletlen a szereposztás, nagyon erősen a szereplőgárdára lettek kitalálva a szerepek, igazán passzolnak az ő személyiségükhöz. „És nem véletlen az sem, hogy egymást nézve, egymásnak ötleteket adva, vagy egymás tekintetét keresve a színpadon próba közben automatikusan hozzuk ki egymásból a lehetőségeket és a poénokat is, ettől társulat a társulat, ettől az összhangtól vagyunk többek, mint egyszerűen játszópartnerek. Nálunk mindenkinek megvan a maga szerepköre civilben is és a színpadon is - és ez a darab erre íródott" - fogalmazott a színész. „Nagyon szeretem a próbákat" - vallotta be

Vágó Bernadett

is - „éppen azért, mert hozzákezdünk valami újhoz, ami velünk együtt lesz teljes, és szeretem lesni a többieket, a nagyokat - inspiráljuk és kiegészítjük egymást a próbákon" - fogalmazott a színésznő. A világot jelentő musicalről Janza Kata így összegezte gondolatait: „Most valami más jellegű darab született, mint az eddigiek: a történelmi személyiségekre épülő darabokkal, mint a Rudolf vagy az Elisabeth, illetve a komoly drámai hangvételű Róma és Júliával szemben a Szentivánéji álom egy vígjáték, amiben valóban lehet nevetni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.