Világtükör

Már 15 ezer halálos áldozata van a török-szíriai földrengésnek

Már 15 ezer halálos áldozata van a török-szíriai földrengésnek

2023. február 9., csütörtök
Már 15 ezer halálos áldozata van a török-szíriai földrengésnek

Csütörtök hajnalra hivatalosan is elérte a 15 ezret a törökországi és a szíriai földrengések halálos áldozatainak száma.

A török katasztrófavédelem összesen 12 391 halálos esetett erősített meg a 7,8-as erősségű földmozgás és annak utórengései következtében. Utoljára az 1999-es földrengés volt ennél is pusztítóbb, az 17 ezer emberéletet követelt. Szíriában 2992 holttestre bukkantak eddig.

A hatóságok szerint az anyagi kár lényegében felmérhetetlen.

Több település lényegében romokban hever, köztük Antakya is.

A katasztrófa után három nappal is még folyamatosan kutatnak a térségben túlélők és holttestek után, azonban a hivatalos közlések szerint nehezíti a munkát a hideg és a helyszínek nehéz megközelíthetősége, mivel a rengések miatt az infrastruktúra is súlyos károkat szenvedett. A török szervek munkáját több külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapatán, a Hunor Mentőszervezeten kívül jelen van még a Terrorelhárítási Központ speciális mentési egysége, a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző, 19 tagú egészségügyi csoport hét mentőkutyával. Úton van a katasztrófa helyszínére még a Református Szeretetszolgálat és az Életjel Mentőcsoport.

A térségbe Recep Tayyip Erdogan török államfő is ellátogatott szerdán. Elismerte, voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de hangsúlyozta, hogy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni. Az ország hatóságait ugyanis érték bírálatok amiatt, hogy a katasztrófa után nem cselekedtek kellő hatékonysággal. Arra kérte a lakosságot, ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse.

,,Ma az egység és a szolidaritás ideje van" - mondta a török államfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.