Világtükör

Megindult a harc Merkel pozíciójáért

Megindult a harc Merkel pozíciójáért

2018. október 30., kedd
Megindult a harc Merkel pozíciójáért

Miután Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy nem indul újra a pártelnöki tisztségért, megkezdődött a pozíciócsata a CDU-n belül. A párt sorozatos mélyrepülését az elhibázott bevándorláspolitika idézte elő.

Angela Merkel az újabb, csalódást keltő hesseni választást követően bejelentette, hogy nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért, melyről a párt decemberi kongresszusán hoznak döntést. Merkel 2000 óta vezeti a pártot, korábban pedig rendre amellett foglalt állást, hogy a két tisztség betöltése (a kancellárság és a pártelnökség) elválaszthatatlan egymástól, mindkét pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie. Angela Merkel bejelentésével egy korszak zárulhat le rövidesen a CDU-ban, mert Merkel a kancellári pozícióért sem száll harcba jelenlegi ciklusát követően. Ennek fényében a decemberi kongresszus döntő fontosságúnak ígérkezik a párt jövőjét illetően, amelynek mélyrepülését a 2015-ben kirobbant bevándorlási válság és a migránsok beengedése idézte elő. A kancellár lehetséges utódjai között Annegret Kramp-Karrenbauert, Merkel közeli bizalmasát emlegették a legtöbbször az elmúlt években, Kramp-Karrenbauer ennek megfelelően hétfőn be is jelentette, hogy megméretteti magát a decemberi CDU-kongresszuson. Nem Merkel hű szövetségese azonban az egyetlen, aki szívesen átvenné a kancellár helyét a pártelnöki székben. A Bild beszámolója szerint a szövetségi egészségügyi miniszter, Jens Spahn ugyancsak elindul a tisztségért. A lehetséges jelöltek között pedig felvetődött az egykori frakcióvezető, Friedrich Merz is, aki 2009-ben ugyan visszavonult a politikától, ám továbbra is a CDU potenciális vezetőjeként kezelték egy esetleges Merkel utáni időszakra tekintve.

(888)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.