Vélemény

Ingyen konyha és szükséglakás, avagy Németország napjainkban

Ingyen konyha és szükséglakás, avagy Németország napjainkban

2022. október 13., csütörtök
Ingyen konyha és szükséglakás, avagy Németország napjainkban

Elhinni is nehéz, de jelenleg kétmillió német jár a szociális „ingyen konyhákra” meleg étkezésért, mivel a megemelkedett rezsiárak miatt már nem tudnak elegendő élelmiszert vásárolni maguknak. A karitatív szervezetek éttermekből, menzákról gyűjtik össze a megmaradt meleg ételt és német városok parkjaiban vagy szociális létesítményeiben osztják ki a rászorulóknak. Ezzel együtt rohamosan nő azoknak a száma, akik nem tudják fizetni a lakbért és kilakoltatják őket.

A helyzetet a háborús infláció és a szankciók okozzák, nyilatkozzák a segélyszervezetek vezetői a német sajtónak. „Ahogy a kormány életbe léptette a szankcióscsomagokat emelkedni kezdtek a rezsiköltségek és az élelmiszerárak. Sok idős ember inkább nem eszik, csak hogy ki tudja fizetni a lakbért és a sárga csekkeket. A gázáltalány mostanra már a duplájára nőtt. Még kisebb lakások esetében is havi kétszáz eurót tesz ki. Egy kisnyugdíjasnak, ha alakbért és más költségeket is figyelembe veszünk, akkor ez komoly teher” így Sabine Altmayer-Baumann az „Az Asztal” (Tafel) névre hallgató szociális létesítményhálózat vezetője.

„Komoly gondot okoznak az ukrajnai menekültek is. Régebben sokkal több anyagi támogatást kaptunk magánszemélyektől és cégektől, mostanra ez sajnos lecsökkent, mivel ők most inkább a menekülteknek nyitják meg pénztárcájukat. Jelenleg ott tartunk, hogy a rászorulóknak regisztrálniuk kell nálunk és sajnos sokan kerülnek várólistára. Országos szinten már kétmillió ember szorul ingyenes étkeztetésre. Nagyrészük nyugdíjas és szociálisan sérülékeny emberek, pl., munkanélküliek.”

Németországban szerencsére elterjedt a módszer, hogy éttermek, szállodák és menzák nem dobják ki a megmaradt élelmiszert, hanem odaadják jótékonysági konyháknak. Évente 74000 tonna élelmiszert mentenek meg így, amelyet még aznap kiosztanak a rászorulóknak. Itt természetesen friss, érintetlen ételadagokról van szó. Régebben a szupermarket láncok is odaadták azokat a termékeket, amelyeknél a szavatossági idő már csak 2-3 nap volt, ám ennek is vége. A boltok sokkal kevesebb árut rendelnek, így nincsenek maradékok. Kristina Schütz, a Rewe-lánc szóvivője is megerősítette, hogy 98-99 százaléka elfogy a megrendelt termékeknek. Ez annak is köszönhető, hogy minden üzlet csak annyi árut rendel, amennyit el is tud adni. A spórolás mindenhol érezhető lett.

A német kormány most megpróbál segíteni a privát háztartásoknak és átvállalja a decemberi gázszámlát. Ez egy egyszeri, ám sokak számára azonnal érezhető könnyebbség. Sokan félnek a jövőtől hiszen a szankciók akár évekig is kitolódhatnak és nem látni az ebből adódó energiaválság végét sem. A szociális intézmények statisztikái szerint most 600.000 szegény emberrel van több Németországban, mint a Covid-19 pandémia előtt. Sok munkahely örökre elveszett, kisebb cégek bedőltek és munkanélküliség csak nőtt. Főleg idősebb embereknek nagyon nehéz elhelyezkedni. Sok cég inkább fiatal, tapasztalatlan munkaerőt vesz fel, mivel nekik kevesebb bért kell fizetni. 170.000 ember csúszott le annyira az elmúlt két évben, hogy szükséglakást utaltak ki nekik a szociális hivatalok, mivel nem tudták fizetni a lakbért. Az összképet megtekintve nyilvánvaló, hogy a szankciók Oroszország kivételével mindenkinek ártanak, leginkább a szegényebb néprétegeknek.

Georg Spöttle

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.