Vélemény

Kifürdetés és befürdetés

Kifürdetés és befürdetés

2009. március 20., péntek
Kifürdetés és befürdetés

Az már csak természetes, hogy a döntéshozók a nyár hevében majd légkondicionált lakásban, irodában, gépjárműben jönnek-mennek, teszek-vesznek, élik életüket, több hétre, hétvégére szakadhatnak ki pihenni, pancsolni - szinte bárhova - szeretett városukból, családostól vagy ahogy kedvük szottyan. Az azonban megengedhetetlen, hogy e posztokon ne rendelkezzenek kellő empátiával.

Az ugye megvan, hogy Rákosi elvtárs-pajtás "lemegy kutyába", és elhűlve figyel ki túlfűtött fekete autója ablakán egy faluszéli putri mellett elhaladva, majd az üveget letekerve kiszól a se ablaka, sem ajtaja viskóban ücsörgő, egykedvűen pipázgató cigánynak: "Oszt, hideg van-e, bátyám?" A megszólított öreg meg kinéz a kalibából, megpödri bajszát, pök egyet a fagyos földre, és így válaszol: "Maga tudja, hisz kend van kint!" Bár cudar hideg van - a szívmelengető tavasz beállta ellenére -, itt most nem az időjárás milyenségéről, nem is a roma kisebbség gyatrán javuló életmenőségéről kívánok szólni az elkövetkezőekben, hanem a forró nyárról és az enyhet adó strandolásról. Arról, mennyire nem ismeri egy projekt- vagy városvezető az átlagember napi nyűgeinek mibenlétét, arról nem is beszélve, hogy hol, hogyan "nyaral" (pontosabban: hogyan húzza ki a nyarat) egy "átlagszegedi". Ha meg tudja, mi több - ahogy ez elvárható lenne -, felkészült a kérdésből, az a baj! Mert ami itt Szegeden a strandszezon beálltával lesz (ha egyáltalán lesz valami: a szökőkutakon kívül, ha még ne adj Isten a Tisza is - medréből kilépve - betesz nekünk a nyár kellős közepén), nos, abban nem lesz köszönet! Az már csak természetes, hogy a döntéshozók a nyár hevében majd légkondicionált lakásban, irodában, gépjárműben jönnek-mennek, teszek-vesznek, élik életüket, több hétre, hétvégére szakadhatnak ki pihenni, pancsolni - szinte bárhova - szeretett városukból, családostól vagy ahogy kedvük szottyan. Az azonban megengedhetetlen, hogy e posztokon ne rendelkezzenek kellő empátiával. A sajtóban megjelentek szerint ugyanis

nem nyit ki a SZUE

, azaz a nemrég felújított újszegedi Ligetfürdőt úgy bontják el, áldozzák fel a most épülő élményfürdő oltárán, hogy a híd melletti sportmedencét sem vehetik majd igénybe a Szegeden úszni vágyók. (A Ligetfürdő előző átalakításakor, az építési munkálatok idején a sportmedence használatát lehetővé tették!) Ez praktikusan annyit tesz, hogy nem lesz hol úszni Szegeden, mivel a sportuszoda edzésekkel túlterhelt vizébe nehézkes beférni, az Anna fürdő pedig a legjobb indulattal sem nevezhető uszodának, míg a Sziki és a Tisza vizében meg meg lehet mártózni, de... De a városvezetés "megtalálta a megoldást", a Partfürdő csempés "gyerekmedencéjét" feltöltik meleg vízzel, ha kapnak rá engedélyt. Csak annyi biztos, hogy

teljesülni látszik az ellenzék elmúlt nyári javaslata,

talán lesz ismét legális tiszai szabad strand a Partfürdő "Tisza Gyöngye" előtti területén. Ez nagyszerű, de

miért kellett akkor erre egy egész évet várni?

(Ha jól értem, ez el lesz kerítve a "Lapostól" és a "medencés-belépős" Partfürdőtől.) Lehet majd a forróságban ingyen csobbanni a Tiszában az ifjabbaknak és a kevésbé tehetősebbeknek, fizetni a gyógy- és termálvizes (az így két medencésnek is csak végtelen szerénységgel nevezhető) strandolásért, de legalább az idősebb és a legifjabb korosztály jól ellesz az árnyékosban, és már ez is valami. Mindezt azért lesz lehetséges mindannyiunk örömére, mert a kivitelező elszúrt valamit a leendő "Napfényfürdő" építése során, és ki kell bontani a teljes csővezeték-hálózatot... Szegednek, a "napfény városának" nem lesz nyáron fürdője! Mekkora blama! És lemondott valaki? Van felelős? Van bocsánatkérés? Á, mit gondolnak! Hol élnek? Ehelyett az van, hogy "a szegediek régi vágya teljesülhet azzal - mondta a polgármester -, hogy a Partfürdőn szezonnyitásig legális tiszai strandot alakítanak ki!" Egek! Míg ők kifürdetnek mindenkit mindenből, minket befürdetnek mindezzel. Így lenézni, semmibe venni a város lakosságának azon részét, melynek nem telik légkondira, nyaralásra, de még a szomszédos városokban lévő strandokra utazgatásra sem... Gyalázat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.