Vélemény

Magyart ütni a halál küszöbéig

Magyart ütni a halál küszöbéig

2008. november 6., csütörtök
Magyart ütni a halál küszöbéig

Nálunk nyomoznak a zászlóégető négy fiatal ellen. Szlovákiában nem indult eljárás a gyilkossági kísérlet, és a súlyos testi sértések elkövetői ellen, hanem a dunaszerdahelyi botrányra egyenesen a szlovák törvényhozás reagált. Egy új szlovák jogszabály értelmében a szlovákiai nem nemzetközi sportrendezvényeken decembertől tilos lesz más államok jelképeinek használata. A szlovák parlament szerdán fogadta el a rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó törvényt. Ebbe röviddel a szavazás előtt a Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványára került be a december 1-jével hatályba lépő tiltó passzus.

Szóval van az úgy, hogy néha szándékosan vagyunk vakok. A szándékot most nem akarom elemezni; szándékosan. Úgyis megérzik. Történt nemrég, hogy egy csapat szlovák rendőr, kommandós beugrott egy szlovák futballmeccsen a magyarlakta területek egyik élcsapatának, a Dunaszerdahelynek a szurkolótáborába, és úgy elverte a többségében magyar ajkú drukkereket, hogy több embert súlyos, nem egyszer csonttöréses sérülésekkel szállítottak kórházba. Egy embert még újra is kellett éleszteni. A hírt idehaza többféleképpen fogadták. Sokan szerveztek tüntetést, voltak kétkedők, gyakran kussoltak, és hát igen, zászlót is égettek a szlovák nagykövetség előtt. A magyar rendőrség el is rendelte a nyomozást utóbbi esetben. Nekem először akkor esett le az állam - épp a klaviatúra négyes gombja, a felkiáltó jel környékére -, mikor a neten épp az ATV meghívott vendég-tudósának véleményét olvastam. „Főként futballhuliganizmusnak, és nem nacionalista összetűzésnek tekinti Heiszler Vilmos történész a brutális rendőri fellépést a magyar szurkolók ellen a hétvégi Dunaszerdahely (DAC)-Slovan Bratislava labdarúgó mérkőzésen" - áll a híradásban. Minden tiszteletem Heiszleré, aki művelődéstörténetet tanít, és asszem írt is valamit a focival kapcsolatban, na de azért álljunk már meg egy szóra. Nem foglaltunk egy kicsit elhamarkodottan állást? Az a fiú, akinek megállt a szíve egy szlovák rendőr ütlegelésétől biztosan -

mármint a nézőtéren, egy békés szurkolás reményében

. A hivatalos magyarázat szerint a takarásban bűncselekmény történt, ezért kellett a rendőrségnek intézkednie. (Ezt egyébként a mai napig nem sikerült bizonyítani.) Amatőr felvételeken azonban egyértelműen látszik, hogy a rendőrök szándékos agresszivitással lépnek fel védtelenek, ártatlanok ellen is. Mivel nagyon régóta focizom Szegeden, és voltam nem egy balhés meccsen is, el kell hogy mondjam, ennek semmi köze nem volt a futballhuliganizmushoz. Kicsit pikáns, hogy az ELTE történésze azt hiszi, hogy a katedráról meg tudja ítélni azt a helyzetet, amihez általában stadion, lelátó, és szurkolók kellenek. Érdemes meghallgatni a DAC 49 éves német edzőjének, Werner Lorantnak a nyilatkozatát inkább: "Pályafutásom során sokfelé megfordultam a világban, bejártam Ázsiát és Európát, de ilyet még sehol nem láttam. A klub egy hónappal a meccs előtt egyeztetett a rendőrséggel, hogy problémamentes legyen a találkozó, ezért is érthetetlen számomra, ami történt. A rendőrségnek védenie, és nem támadnia kellene az embereket. Ráadásul nők és gyerekek voltak ott." Lorant, aki a Bundesligában a 4. helyen végzett korábban az 1860 München csapatával, így folytatta: "Láttam már olyasmit focimeccsen, hogy bedobáltak valamiket a pályára, vagy megengedhetetlenül viselkedtek szurkolók, de olyankor a rendőrök szépen fogták, és kivezették a stadionból a renitenseket. Ilyen jellegű megtorlás elképzelhetetlen volt számomra." Nálunk nyomoznak a zászlóégető négy fiatal ellen. Szlovákiában nem indult eljárás a gyilkossági kísérlet, és a súlyos testi sértések elkövetői ellen, hanem a dunaszerdahelyi botrányra egyenesen a szlovák törvényhozás reagált. Egy új szlovák jogszabály értelmében a szlovákiai nem nemzetközi sportrendezvényeken decembertől tilos lesz más államok jelképeinek használata. A szlovák parlament szerdán fogadta el a rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó törvényt. Ebbe röviddel a szavazás előtt a Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványára került be a december 1-jével hatályba lépő tiltó passzus. A 150 tagú törvényhozásban az új jogszabály 111 támogató szavazatot kapott. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellene szavazott. Nos, professzor úr, ön szerint valóban csak huliganizmusról van szó, és a történteknek semmi köze az egyre jobban durvuló szlovák nacionalizmushoz? Ön szerint egy 21. századi, európai demokráciában milyen esetekben engedi meg a törvény, hogy félholtra verjen a rendőr fegyvertelen polgárokat?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.