Vélemény

Köz-vélemény II. – Forever Botka?

Köz-vélemény II. – Forever Botka?

2008. június 9., hétfő
Köz-vélemény II. – Forever Botka?

Miért volt ennyire fontos Botka Lászlónak, hogy a Fidesz-előnyt harsogja úton-útfélen? A válasz egyértelmű: nem ez volt a fontos… A közvélemény-kutatás megjelentetése (és eljuttatása valamennyi önkormányzati képviselőhöz) más célokat szolgál. Például azt, hogy egyértelművé tegye saját képviselői előtt: az országos, MSZP-ellenes közhangulat is kezd begyűrűzni Szegedre, ám ez a polgármestert érintetlenül hagyja.

Korábban már írtam (

Köz-vélemény I.

) arról, hogy a napvilágot látott szegedi közvélemény-kutatás szerint a Fidesz vezette Szövetség már a szegedi városfalon belül is népszerűbb, mint az MSZP-SZDSZ-összefogás. A felmérésből azonban az is kiderül, hogy – állítólag – a szegediek elsöprő többsége szerint jó irányba mennek a dolgok, s annyian mondják, hogy elégedettek Botka László polgármester munkájával, amennyien még sohasem szavaztak a városvezetőre. Mint már utaltam rá, „kilóg a lóláb”: egyrészt a felmérést övező „körítés” igyekszik tompítani a jobboldali fölényt (azt sulykolják: országosan sokkal nagyobb a Fidesz-előny, mint a déli végen), másrészt hangsúlyozzák: óriási a kontraszt az MSZP mint párt és helyi prominense, Botka László mint politikus megítélése között. Némi malíciával viszont úgy is interpretálhatjuk a közvélemény-kutatást, hogy a többség szerint „jó irányba mennek ugyan a dolgok Szegeden, de ha a Fidesz győzne, még jobb irányba mennének”. Ez bizakodással töltheti el a mindig búslakodó, 2002 óta permanens pesszimizmusba fordult szegedi polgári oldalt, s ha a felmérés adatai mögé pillantunk, még inkább okunk lehet az optimista szemlélődésre. 2006 óta a városvezetés nem közölt a nyilvánossággal semmiféle közvélemény-kutatást, most azonban stratégiát váltott, és nemcsak a Szegedi Tükörben fényezte önmagát, de drága pénzért (persze, ez is csak az adófizetőknek drága) a Délmagyarországban is megjelentette a kutatás eredményét. Miért volt ennyire fontos Botka Lászlónak, hogy a Fidesz-előnyt harsogja úton-útfélen? A válasz egyértelmű: nem ez volt a fontos… A közvélemény-kutatás megjelentetése (és eljuttatása valamennyi önkormányzati képviselőhöz) más célokat szolgál. Például azt, hogy egyértelművé tegye saját párt- és frakciótársai előtt: az országos, MSZP-ellenes közhangulat is kezd begyűrűzni Szegedre, ám ez a polgármestert érintetlenül hagyja. Vagyis: „ne mozgolódjatok, öreg kommunisták és régi szocialisták, ne akarjatok irányt vagy személyeket, netán az MSZDP felé pártot váltani: pozíciótok csakis tőlem, Botka Lászlótól függ. Rám nem hat a népszerűségvesztés, én hatalomban tarthatom a pártot (hiszen Szegeden egy esetleges önkormányzati választáson még győzhet a koalíció), de nélkülem rátok is a salgótarjáni példa vár. Fogjátok be tehát a szátokat, elvtársak, ne akadékoskodjatok, tegyétek félre a lelkiismereteteket, s csináljátok, amit mondok. Szavazzatok meg mindent, amit elétek rakunk, mert ha én bukok, buktok ti is.” Hogy az öreg kommunisták és régi szocialisták megértik-e az üzenetet, vagy netán átlátnak a szitán, csak a következő hónapokban derül majd ki…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.