Vélemény

Az ördög a részletekben, Magyarország bennünk

Az ördög a részletekben, Magyarország bennünk

2008. június 11., szerda
Az ördög a részletekben, Magyarország bennünk

Azt, hogy - mint a nyolcadik utas a horrorfilmben - "Magyarország bennem van", naponta érzékelem. Elég végigmenni nyitott szemmel a városon, meghallani az eldübörgő kamion keltette utcazajban is a kukázásból élők szatyrainak üveges hangú koccanásait. Elég a szembejövők arcát fürkésznem, elég a szegediek beszélgetéseiből elcsípni mondattöredékeket. Elég szomorú, hogy egy ilyen Magyarországban kell élnem. Ezért sem kérek a Magyarországot belém magyarázó kormányzati reklámokból.

Tudom, nem várhatom el, hogy a miniszterelnöki hivatal fizetett hirdetésekben - a megoldás keresésére felhívóan - tárja fel hazánk gondjait közpénzből. Már csak azért sem, mert az annyi bajnak annyi baja van, hogy nincs az a pénz, ami elég lenne erre. De azt joggal várhatná el az ember, hogy e reklámra szánt keretösszegből az önfényezés helyet olyasmiről világosítsák fel a jónépet, mint a TEÁOR-besorolás aktuális változása. Az történt ugyanis, hogy tegnap a sajtóból zúdult rá a majdnem 270 ezer társas vállalkozásra, illetve több mint 135 ezer egyéni vállalkozóra, hogy három hete maradt halaszthatatlan ügyeinek intézésére. Ugyanis, aki elkésik az uniós normáknak megfelelő TEÁOR-besorolás nem egyszerű műveletének elvégzésével, az büntetést kap: vállalkozásként 500, magánszemélyként 200 ezer forintot kockáztat, aki július 1-ig nem adja le nyomtatványait az adóhatóságnak. Feltételezni sem merem, hogy szándékosan hagytak ilyen kevés időt az iratok rendbetételére egy olyan országban, ahol - jól tudjuk - a többség mindent mindig az utolsó pillanatra hagy. Az APEH intézkedésre felszólító levele a napokban landol a postaládákban. Az egyik híradóban arról is beszámoltak, hogy volt, aki az ügyintézézőtől tudta meg, hogy tevékenységének új besorolásához igazolnia kell a jelenlegihez nem szükséges képesítés meglétét. Lesznek tehát, akik most tudják meg, amíg le nem "gyorstalpalnak" egy képesítést adó tanfolyamot, nem folytathatják szakmájukat... Kérdem hát, nem lehetett volna korábban tájékoztatni a majd félmilliónyi érintettet, hogy mi várható? Mert lehet, hogy amennyiben a szabadságolás és a napi robot mellett mindenki megcsipkedi magát, megússza büntetés nélkül, de mi lesz azokkal, akik képesítésük hirtelen kiderült hiányában, TEÁOR, a gazdaság kifehérítése, kormányzati propaganda ide vagy oda: kénytelenek lesznek feketén dolgozni, hogy kifizethessék tartozásaikat, büntetéseiket? Magyarország igen, a hiba viszont nem bennünk van. És az óra egyre csak ketyeg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.