Tudomány

SZTE: Metilénkék lehet a megoldás az alkohol okozta betegségek gyógyítására

SZTE: Metilénkék lehet a megoldás az alkohol okozta betegségek gyógyítására

2023. augusztus 11., péntek
SZTE: Metilénkék lehet a megoldás az alkohol okozta betegségek gyógyítására

A projekten dolgozó kutatócsoport olyan terápiás szer megalkotásán dolgozik, amely a jövőben bárki számára könnyedén elérhetővé válhat. A metiltioninium-klorid, másik nevén metilénkéknek neveznek, egy színezékként és gyógyszerként használt só.

A mindennapokban kémiai indikátorokban, színezékekben, a klinikai gyakorlatban a methemoglobinémia kezelésére alkalmazzák. Nem kizárt, hogy az alkohol okozta gyulladásos megbetegedésekre is ez lesz a gyógymód.

A projektben, amelyre elnyertem az MTA Bolyai Kutatási Ösztöndíját, egy új terápiás szer alkalmazásának lehetőségét vizsgáljuk meg a májat és a hasnyálmirigyet érintő alkoholos megbetegedésekben. A túlzott alkoholfogyasztás számos súlyos betegség kialakulásának ismert oka, ami évente 3 millió életet követel világszerte.

mondta Madácsy Tamara,a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati KlinikaELKH-SZTE Lendület Epitél Szignalizációs és Szekréciós Munkacsoportkutatója.

A kutatásunkban arra keressük a választ, hogy a PMCA működését elősegítő szerek, mint például a metilénkék, milyen hatással vannak az alkoholos májgyulladás és az alkohol okozta hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében

tette hozzá.

Madácsy Tamara hisz abban, hogy a befektetett munka, idővel meghozza gyümölcsét és nemcsak az oktatás, kutatás és gyógyítás, hanem a különböző tudományterületek előmenetelét is segítheti egy-egy ilyen kutatási eredmény.

Szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan csoportban dolgozhatom, ahol van annak realitása, hogy ne csak az oktatás, kutatás, gyógyítás, de a tudományterületek előmenetelét is segítsük az ilyen és ehhez hasonló kutatásainkkal. Közeli munkakapcsolatban vagyunk a klinikusokkal, akikkel sokszor közösen találunk ki olyan projekteket, amelyek valóban a betegek javát szolgálják.

emelte ki a kutató.

A kutatócsoportot Dr. Maléth József, a Szegedi TudományegyetemSzent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika tudományos főmunkatársavezeti, a projektbenrészt vesz mégKiss Aletta, Susánszki Petra, Csákány-Papp Noémi, Dr. Görög Marietta, Dudás Krisztina, Laub Hajnalka és Dr. Pallagi Petra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.