Tudomány

Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

2023. március 7., kedd
Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

Bemutatták a Hunor-program sajtótájékoztatóján, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban azt a négy magyart, akik a legjobban teljesítettek az űrhajósok kiválasztási programjában.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, történelmi pillanathoz ért a magyar tudomány. A jelöltek közül valaki 2024 végén, 2025 elején a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd tudományos munkát.

A négy jelölt:

  • Szakály András, 40 éves budapesti repülőgéptervező-mérnök. Budapesti tanulmányai után a repülőgép-iparág óriásainál dolgozott, Ausztriától Nagy-Britanniáig, legutóbb Münchenben. Legutóbb egy 120 fős csapatot vezetett, mellyel egy elektromos meghajtású repülőgép prototípusát tervezték meg.
  • Dr. Schégl Ádám, 33 éves klinikai ortopédsebész, a Pécsi Tudományegyetem végezte tanulmányait, illetve a PhD-fokozathoz szükséges kutatását is. Gyakorló szakorvosként a tumorsebészetre specializálódott. Emellett egyetemi tanár és feketeöves karateoktató, illetve állt már hatezer méter feletti csúcson a Himaláján.
  • Cserényi Gyula, 33 éves villamosmérnök, a Robert Bosch vállalatnál felelt hálózatüzemeltetésért a kecskeméti képzés megkezdése előtt. Számtalan sportága közül az akadályfutás lett számára az elsőszámú.
  • Kapu Tibor 31 éves fejlesztőmérnök, nyíregyházi. Gépészmérnökként végzett a Műegyetemen, dolgozott a gyógyszeriparban és hibridautók akkumulátorával, és részt vett űrhajósoknál készült sugárzásmérő berendezések fejlesztésében is. Ejtőernyősként 38 ugrás van mögötte, 19 alkalommal futott félmaratont.

Kép forrása: Hír TV

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.