Tudomány

Karikó Katalin bekerült az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába

Karikó Katalin bekerült az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába

2023. január 17., kedd
Karikó Katalin bekerült az amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába

Bekerütl az 50 éves National Investors Hall of Hame civil szervezet által létrehozott amerikai Feltaláló Hírességek Csarnokába Karikó Katalin és kutatótársa Drew Weissman. Rajtuk kívül további 14-en kerültek be a 600 fős ,,csarnokba".

Karikó Katalint, az SZTE alumnáját az mRNS-alapú vakcinák bevezetése óta számos díjjal kitüntették, és azóta is folyamatosan a Nobel-díj várományosai között tartják számon. Őt és társát, az immunológus Drew Weissmant is beváalsztották az amerikaiFeltaláló Hírességek Csarnokába. Az innovátor hírességek között Karikó a második magyar nő.

Az „újítók 2023-as osztályába” sorolt10 élő személy között találjuk többek között a CRISPR, a baktériumok genomjában található rövid, ismétlődő DNS-szakaszokkal továbbfejlesztett élelmiszerekkel foglalkozó két francia mérnököt. A „2023-as osztályba” 6 „történelmi”, vagyis már nem élő személyt is beiktattak.

Amagyar és magyar származású kutatókközé sorolja a szervezet a televíziózást találmányával lehetővé tevő, a BudapestenKolozsy László néven született Louis W. Parkert; továbbá a holográfia „mesterét”, a Nobel-díjasGábor Dénest; a nukleáris láncreakció lehetőségét elsőként kigondolóSzilárd Leót; a golyóstollat kitaláló újságírót,Bíró Lászlótés a zeneipart négy évtizeden át uraló hosszú lejátszású (LP) hanglemezt feltalálóGoldmark Péter Gábort.

(via SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.