Tudomány

Idő kérdése, amíg Szegeden is megjelennek a zseni mesterséges intelligenciák

Idő kérdése, amíg Szegeden is megjelennek a zseni mesterséges intelligenciák

2023. január 31., kedd
Idő kérdése, amíg Szegeden is megjelennek a zseni mesterséges intelligenciák

Nagyjából az év eleje óta tartják lázban a világot az úgynevezett ,,Open AI", azaz nyílt mesterséges intelligencia rendszerek, melyek új problémákat ébresztettek fel a tudomány és a művészetek világában. Jelasity Márk, a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék vezetője szerint az egyetem gyakorlatában még nem találkoztak ezekkel a rendszerekkel, de ez előbb-utóbb változhat.

Az úgynevezett ,,Open AI" rendszerek között tavaly év vége óta kettőt kezdtek el szélesebb körben is alkalmazni:

  • Az egyik a Midjourney, ami egy képalkotó mesterséges intelligencia. Egyszerű kulcsszavak megadásával olyan hiteles és pontos fotókat, rajzokat, festményeket képes legenerálni, melyekkel egy emberi művész akár hetekig-hónapokig is dolgozhat - ennek a rendszernek azonban elég hozzá néhány perc.
  • A másik a ChatGPT, amely gyakorlatilag mindenre képes - és maguk a kutatók sem tudják, hol vannak ennek a rendszernek a határai.

A plágium új réme?

A ChatGPT-ről rengeteget találkozhatunk a sajtóban: a rendszer képes komplett, összetett szövegek megalkotására. Olyan mértékben, hogy nem csupán esszéket írhatunk meg vele, nem csupán az iskolások oldhatják meg vele percek alatt a házi feladatukat, de orvosi disszertációkat is képesek vagyunk az idő töredéke alatt megíratni vele, továbbá ugyanilyen rövid idő alatt képes az MI olyan műszaki vizsgák letételére, amire egy ember évekig készül.

Jelasity Márk tanszékvezető szerint az utóbbi időben valóban elérhetővé váltak az olyan mesterséges intelligenciák, melyekkel képesek vagyunk változatos feladatokat megoldani. Ezek közül kiemelte azonban az említett ChatGPT-t, ami a többi rendszerrel szemben képes az interaktivitásra, egyfajta tanácsadó szerepet tölt be az interneten
elérhető teljes tudás alapján, gyakorlatilag tetszőleges témában.

- Többen emiatt az Internetes keresés teljesen új generációs megoldását is látják benne - nyilatkozta lapunknak Jelasity.

Az oktató szavai szerint a rendszer rendkívül jó minőséget ér el a szöveggenerálásban, legyen szó egy kongresszusi beszéd vagy egy tudományos publikáció legyártásáról.

A lehetséges alkalmazások köre - még a tudomány számára is - beláthatatlan a tanszékvezető szerint.

Hozzátette, erre már ,,valamilyen reakciót adni kell". Példaként említette, hogy a Nature c. folyóirat már tiltja, hogy a ChatGPT társszerzőként legyen megjelölve.

Semmi sem biztos egy gépagy szájából

A tanszékvezető szerint a legnagyobb kockázata ezeknek a rendszereknek, hogy ,,teljesen ellenőrizhetetlen", hogy az általuk közölt információ helyes-e avagy sem.

- Bármennyire értelmesnek tűnnek, ezek a rendszerek továbbra sem rendelkeznek valódi megértési képességekkel, képesek alapvető hibákra, és alapvetően az interneten található elképzelhetetlen mennyiségű dokumentumban, információban található mintázatok alapján képesek azokhoz hasonlókat előállítani - mondta Jelasity. Hozzátette, számos szerzői jogi vita is alakult ki ennek kapcsán, mivel a ChatGPT mások alkotásaiból táplálkozik, ami alkalmanként jól ki is mutatható.

Az oktató kiemelte, hogy a saját gyakorlatában még nem értek tetten szöveggenerálással kapcsolatos csalást, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a számonkérés módját előbb-utóbb hozzá kell hangolni ehhez a helyzethez. Így például a személyes jellegű, szóbeli vizsgák előnyt élvezhetnek.

Jelasity abban is bizonyos, hogy ezek az eszközök a kreatív műfajokat teljesen átalakíthatják, és az alkotások többsége
egyfajta kooperáció lesz a mesterséges intelligencia és ember között. Ezen felül az ügyfélszolgálati megoldásokat is uralni fogják ezek a rendszerek.

A szakértő szerint azonban a legaggasztóbb, hogy ezeknek a rendszereknek a működésével kapcsolatban ,,rendkívül limitált" a tudásunk.

- A kutatók egy legfontosabb feladata lesz a közeljövőben, hogy megértsük, milyen biztonsági és etikai problémák
jelentkezhetnek, és ezeket hogyan lehet megelőzni, kijavítani - vélekedett. Hozzátette, az is fontos filozófiai kérdés lehet ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban, hogy hogyan lehetne az emberi szimbolikus gondolkodást, a világ modellezésének és a tervezésnek a képességét, a racionális gondolkodást valahogy összhangba hozni ezekkel a
modern szöveg/kép/zene generátorokkal. Ez azonban jelenleg nagyrészt megoldatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.