Tudomány

Tényleg eltörlik az óraátállítást?

Tényleg eltörlik az óraátállítást?

2022. október 22., szombat
Tényleg eltörlik az óraátállítást?

Bár az Európai Unió évekkel ezelőtt döntött róla, azóta nem tud érvényt szerezni az óraátállítás eltörlésének. A Magyar Alvás Szövetség szerint azonban az energiaválság miatt változhat a helyzet.

A Szövetség közleménye szerint a világon egyre több helyen törölték el az óraátállítást teljesen és több mitn 70 ország fontolgatja azt.

Az Unióban korábban már döntöttek arról, hogy megszűnjön az óraátállítás, de még sincs arról konszenzus, hogy a tagállamok közül ki melyik időzónában akar maradni: a nyáriban vagy az eredetinek mondott téliben.

Nagyon sokan – közöttük a magyarok is – a nyári időszámítást preferálják, számítva arra, hogy a korai sötétedést megelőző nappali világosság tovább tarthat. A téli verzió hívei pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása mellett kardoskodnak.

Sz úgynevezett cirkadián ritmusunknak, mely évmilliókon keresztül alakult ki, a téli változat a leginkább megfelelő a tudomány álláspontja szerint. Ezeket a szempontokat azonban G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint felülírhatják a mostani energiabiztonsági és gazdasági szempontok.

2019-ben az Európai Parlament (EP) már megszavaztaaz eltörlését, és akkor még mindenki arra készült, hogy 2021 októberébenvégleg leáldozhataz óraátállításnak. Az EP-nek ehhez a tagállami kormányokat tömörítő Tanáccsal is meg kellett volna állapodnia. A napirendet azonban felülírta a világjárvány.

Márpedig egy EU-s kutatás szerint a válaszadók többsége támogatja az eltörlését - köztük a magyarok 90%-a is.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.