Tudomány

7 milliárd forintból nyílik szervtámogató központ Szegeden

7 milliárd forintból nyílik szervtámogató központ Szegeden

2022. március 17., csütörtök
7 milliárd forintból nyílik szervtámogató központ Szegeden

Sajtónyilvános eseményen jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ma reggel az új orvostudományi fejlesztést. A Kardiorespiratorikus Kiválósági Centrum által több beteg életét tudják majd megmenteni.

Az eseményen Palkovics László mellett részt vett Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Babik Barna, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója, és Bányai Gábor országgyűlési képviselő, aki több mint 90 napot töltött a szegedi klinikai központban, és a szakembereknek sikerült hatalmas erőfeszítéssel megmenteni az életét.

Palkovics László bejelentette, hogy a kormány támogatja a centrum létrehozását. Felszólalásában megköszönte mindenkinek, hogy sok beteg egészségesen került ki a szegedi intézményből. Hozzátette, hogy egy klinikai környezet jobb esélyeket teremt a túlélésre, és az integrált együttműködik a kulcs.

Ezt tudást magasabb szintre kell emelni. Ez egy 7 milliárd forintos fejlesztést jelent, amely a szegedi egyetemet és az itteni intézményeket újra fogja pozícionálni. Nagyon sok kiemelkedő kutatás folyik Szegeden

– tette hozzá.

Dr. Rovó László, a szegedi egyetem rektora úgy fogalmazott, hogy lassan kezd hozzászokni a fejlesztésekhez, mert amikor a miniszter úr megjelenik Szegeden, akkor mindig igen komoly átadásról van szó. Kiemelte, hogy a fejlesztés egy teljesen új lehetőséget fog nyitni a klinikai központ számára. Kitért arra is, hogy ezzel jó eszközök fognak kerülni jó kezekbe. Dr. Rovó László úgy véli, hogy ezek az eszközök még kiemelkedőbb teljesítmény fognak nyújtani. Külön megköszönte Bartók Csabának, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjének , hogy amikor igazán szükség volt a kapacitások emelésére, akkor ő megtett mindent ennek érdekében.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő saját magán tapasztalta, mennyire fontos, hogy egy klinikai központban fejlett technológiákkal dolgozzanak. Több mint 90 napot töltött a szegedi egészségügyi intézetben, és a halál torkából sikerült őt visszahozni a szakembereknek. Felszólalásában elmondta, hogy azonnal támogatni kezdte a fejlesztést, és véleménye szerint ezzel óriási tudást fognak átadni a következő generációknak.

Nagyon örülök, hogy ebben a munkában részt vehetek, és azt kívánom, hogy ezt a tudásközpontot fejlesszék tovább

– fogalmazott.


Dr. Babik Barna, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének az igazgatója elmondta, hogy az intenzív terápiában is óriási technológiai előremenetelés van, és innovatív lépések zajlanak. Azt is kiemelte, látják azt, hogy egy tercier egyetemi centrumban mindig a legmagasabb minőség mellett kell komplex ellátást nyújtaniuk. A szervtámogató központtal a tüdő, a vese, a keringés és a szív működését is támogatni tudják.

A szegedi szakemberek három koronavírussal fertőzött kismamát is megmentettek az ECMO segítségével, akik közül egyet, a családjával együtt köszöntött is Dr. Babik Barna. Az esemény végén Palkovics László a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Dr. Babik Barnát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.