Tudomány

Egy "kis" fenekelésnek is súlyos következményei lehetnek a gyermeki agyban

Egy "kis" fenekelésnek is súlyos következményei lehetnek a gyermeki agyban

2021. április 15., csütörtök
Egy "kis" fenekelésnek is súlyos következményei lehetnek a gyermeki agyban

A napokban írta meg a SzegedMa, hogy volt, amikor dühből pofozta meg kétéves gyermekét is Márki-Zay Péter, aki saját maga beszélt erről egy műsorban. A rendkívül kínos magyarázkodást és gondolatmenetet ebben a cikkben mutattuk be teljes egészében:

https://szegedma.hu/2021/04/duhbol-pofozta-meg-keteves-gyermeket-is-marki-zay-peter-kinos-magyarazkodasba-fulladt-nagyinterju

Számos emailt és kommentet kaptunk cikkünk után, amiben többen mentegetni próbálták a hódmezővásárhelyi polgármestert - persze sokan voltak olyanok is, akik elítélték.

Tudományos vizsgálat: a "kis" verés is verés

A Qubit. most arról írt egy alapos és hosszú cikket, hogy egyre szélesebb körben elfogadott az, miszerint a gyerekverés ártalmas – bár vannak arra utaló jelek, hogy Magyarországon is csak egy bizonyos buborékon belül ez a felfogás, és valójábanmég mindig elég nagy lehet a gyereken alkalmazott testi fenyítés prevalenciája.

A gyerekek elfenekelését sokan nem is tartják kifejezett bántalmazásnak, deharvardi kutatók most kimutatták, hogy a fenyítésnek ez a formája is komoly hatást gyakorol a gyerekek fejlődésére. A Child Development folyóiratban április 9-énpublikált tanulmányarra jutott, hogy

az enyhének gondolt testi büntetés ugyanúgy drótozza át a gyerekek agyát, ahogy az erőszak többi formája.

A friss kutatás eredményei egybeesnek a komoly testi fenyítést elszenvedő gyerekeken végzett hasonló kutatások megállapításaival - írják a cikkben. Azok is arra utaltak ugyanis, hogy

„miközben nem látjuk erőszaknak a testi fenyítést, a gyermeki agy arra adott válasza egyáltalán nem különbözik a bántalmazásra adott reakciótól. A két dolog nem különbözik, inkább csak a mértékük”

– fogalmazott McLaughlin.

A teljes cikket ITT lehet elolvasni, aki mélyebben is érdekel a téma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.