Szórakozás

Ezen a napon vetítettek először filmet Magyarországon, Szegeden sem kellett sokat várni rá

Ezen a napon vetítettek először filmet Magyarországon, Szegeden sem kellett sokat várni rá

2023. május 10., szerda
Ezen a napon vetítettek először filmet Magyarországon, Szegeden sem kellett sokat várni rá

1896. május 10-én, épp a millennium évében kezdett utat törni magának az ,,ikonikus fordulatot" jelentő mozgóképszínház. Az első mozgóképeket a Lumiére fivérek mutatták be a párizsi Grand Caféban, Magyarországon pedig alig félévet kellett várni rá.

A budapesti Royal szállóban 127 éve, 1896 május 10-én egy telejs napon át oylat mutattak be a magyar közönségnek, amit korábban soha: a Lumiére-fivérek filmjeit - ezek persze nem a mai értelemben vett filmek, egyszerű jelenetekről van szó, mint A vonat érkezése, vagy a Baba etetése.

A Pesti Hírlap akkori száma úgy fogalmazott a mozgóképről, hogy ,,szaladó néptömegek, robogó vasúti vonat, az utasok kiszállása, egy tengeri fürdő, kártyázás közben szivarra- gyujtó és söröző emberek" élnek, mozognak előttünk.

Az első budapesti felvételeket is ekkor készítették, többek között az első Dísz téri felvonulásról. A mozgóképek a millenniumi kiállításra készültek volna, azonban végül sosem mutatták be őket, mivel lemaradt róluk Ferenc József feje. A felvételeket a Lumiére-cég munkatársai készítették.

https://youtu.be/atquLDpuSzo

És hogy mikor értek el a mozgóképek Szegedre? Nos, a hagyományos értelemben vett filmszínházak 1920-ban nyitottak meg sorra Szegeden - erről korábban mi is írtunk -, azonban az első vetítéseket 1906-ra datálják egy, a belvárosban található kávéház kerthelyiségében.

(via PestBuda)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.