Szórakozás

Izgalmas programokat kínál a Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

Izgalmas programokat kínál a Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

2022. szeptember 22., csütörtök
Izgalmas programokat kínál a Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

Szombaton a látogatók frissen préselt mustot, kiváló újborokat kóstolhatnak, hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, és egy tematikus napon megismerhetik a népi halászat eszközeit is - tájékoztatta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, hogy ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon iparosok mutatják be mesterségük fogásait. A látogatók találkozhatnak ostorkészítővel, kováccsal, csipkeverővel, szűrhímzővel, kosárfonóval, kádárral, kipróbálható a paprikafűzés és a külüzés, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán a kemencében pedig finomságok sülnek. A piactéren kackiás verklisszórakoztatja az egybegyűlteket, az iparos műhely mellett pedig a Mesekert interaktív játszóház várja a gyerekeket.

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvező - beérik a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthatnak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is. A látogatók azt is megtudhatják, hogyan sikerült a korai fajták szüretje, hiszen a már elkészült újborból is kóstolhatnak.

Az emlékpark tavaly indított uniós támogatással, a Zentai Történelmi Levéltárral együttműködve a Tiszához kapcsolódó hagyományos, természetközeli gazdálkodást bemutató programsorozatot. Ennek részeként rendeznek szombaton tematikus napot, melyen tárlatvezetésen ismerhetők meg a népi halászat eszközei, a fokgazdálkodás hagyományai, előadás hangzik el a Tisza-mente vízi világáról a 19. és 20. században, emellett az érdeklődők hallhatnak a folyót egykor járó fahajókról, vagy próbára tehetik magukat, milyen gyorsan és pontosan tudják egymásra pakolni az árvízi védekezés során használt homokzsákokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.