Szórakozás

Szegeden is leshetünk csillagokat a Perseidák hetében

Szegeden is leshetünk csillagokat a Perseidák hetében

2021. augusztus 10., kedd
Szegeden is leshetünk csillagokat a Perseidák hetében

Az Egy hét a csillagok alatt című programsorozat részeként országszerte több mint ötven távcsöves bemutató várja az érdeklődőket - többek között Szegeden is. A legtöbb esemény csütörtök, péntek és szombat éjjel lesz.

A programsorozat alkalmából a Szegedi Csillagvizsgáló és az MCSE Szegedi Csoportja ingyenes távcsöves bemutatóra és hullócsillag-lesre hívja az érdeklődőket szombat estétől éjfélig. Az esemény további részletei annak Facebook-oldalán olvasható.

A programdömping célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. Minderre jó alkalom kínálkozik a héten, ugyanis csütörtökön tetőzik a Perseida meteorraj, amely fényektől védett helyen szabad szemmel is rendkívüli látványt nyújt. A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló az égbolton: megfigyelhető lesz majd egyebek mellett a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis, valamint a Tejút is.

Szeged mellett Baján, Balatonföldváron, Hajdúböszörményben, Salgótarjánban, és Zselickisfaludon is tartanak a csilalgászati alkalomból egyebek mellett csillagászati előadásokat, távcsöves bemutatókat, hullócsillaglest, valamint lézeres csillagképtúrákat. Az Egy hét a csillagok alatt közhasznú és ismeretterjesztő kezdeményezés, amelynek programjaihoz csillagvizsgálók, egyesületek és szakkörök, valamint amatőr- és kutató csillagászok járultak hozzá.

Aki pedig arra kíváncsi, hogy pontosan mi is ez a csillagászati jelenség, az a Magyar Csillagászati Egyesület írásából kiderítheti.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.