Szórakozás

Nyolcadszor rendezik meg a Görgey Artúr Történelemversenyt

Nyolcadszor rendezik meg a Görgey Artúr Történelemversenyt

2016. október 25., kedd
Nyolcadszor rendezik meg a Görgey Artúr Történelemversenyt

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében október 28-án nyolcadik alkalommal rendezik meg a Görgey Artúr Történelemversenyt. Az idei évben a vetélkedő feladatai a magyar-lengyel kapcsolatok köré épülnek.

A verseny célja immár nyolc éve a határon túli magyar – magyar kapcsolatok erősítése, ennek megfelelően a résztvevők közös programokon vesznek részt. A vetélkedő központi témakörei minden évben váltakoznak, volt, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a központban, máskor a magyarok első világháborús szerepét kellett ismerni a diákoknak, de volt már téma a Rákóczi – szabadságharc is. Idén a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok ismeretéről adnak számot a versenyzők. A versenyfelhívás az anyaországi, valamint a határmenti szórványban élő 7. és 8. osztályos magyar tanulóknak szól, de idén a verseny témájának köszönhetően három lengyel nagyváros (Varsó, Krakkó, Łódz) iskoláinak csapata is nevezett a versenyre. Az egész napos rendezvény a határontúli csapatok számára 10 órától városnézéssel indul, amelynek keretében a résztvevők megkoszorúzzák Rákóczi Ferenc lovas szobrát is. A vetélkedőnek délután a hagyományoknak megfelelően a Tisza-parti Általános Iskola ad otthont. A verseny ünnepélyes megnyitója 14 órakor lesz, az eredményhirdetésre, a díjak és ajándékok átadása előreláthatólag 16.30 és 17.30 között lesz. A verseny napján az iskola aulájában korabeli tárgyi emlékek, információs és szemléltető tablók, kiadványok tekinthetők meg

Szanka József

és a Meritum Egyesület gyűjteményéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.