Szórakozás

Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal

Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal

2016. október 28., péntek
Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal
zsv-szorolap-1

November 4-én a szegedi Belvárosi Moziban is látható lesz az Oscar-díjas operatőr pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia film, amely az idei cannes-i fesztiválon debütált.

A 2016 januárjában elhunyt legendás operatőr művészete előtt tisztelgő filmben kollégái és pályatársai, rendezők, operatőrök és színészek mesélnek a közös alkotómunkáról,

Zsigmond Vilmos

pályájáról és filmjeiről. A film címe a Harmadik típusú találkozásokra utal, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmos 1978-ban elnyerte az Oscar-díjat - olvasható a Pannonia Entertainment közleményében. Megszólal a filmben többek között a Szemtől szembent vagy a Szigorúan bizalmast fényképező

Dante Spinotti

, a Hetedik vagy az Evita képeiért felelős

Darius Khondji

, a Halál a hídon két főszereplője,

John Travolta

és

Nancy Allen

, a Maverick rendezője,

Richard Donner

és A mennyország kapujában játszó

Isabelle Huppert

is. A közlemény szerint a rendhagyó dokumentumfilm egy különleges találkozásnak köszönhetően született meg. 2013-ban

Pierre Filmon

francia rendező felkérte Zsigmond Vilmost, hogy ő fényképezze első játékfilmjét, azonban a forgatás előkészítése alatt a két filmes összebarátkozott, és a rendező végül úgy döntött, inkább magáról Zsigmond Vilmosról forgat filmet. Csaknem két évnyi forgatást követően született meg az elsőként nagy érdeklődés mellett Cannes-ban bemutatott személyes hangulatú portréfilm az operatőrről, aki a természetes világítás, a fény és a színészek arcának mestereként megújította az amerikai filmkészítést. A stáb Kalifornia, Róma és Párizs mellett több magyar helyszínen is forgatott: Zsigmond Vilmos szülővárosa, Szeged, a szegedi Belvárosi mozi és a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház is feltűnnek egy-egy részlet erejéig. Többek között ezekben a mozikban is bemutatják a filmet, amit eredeti nyelven, magyar felirattal láthat a magyar közönség. A produkciót Magyarországon a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették először Pierre Filmon jelenlétében. A rendező a novemberi premier alkalmából ismét Magyarországra látogat, és az egri Kepes Központban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban - itt tegnaptól premier előtt is látható a film - , valamint a szegedi Belvárosi Moziban is részt vesz egy-egy beszélgetéssel kísért vetítésen november 3. és 6. között. Utóbbi két helyszínen egy háromalkalmas retrospektív sorozat is várja a nézőket Zsigmond Vilmos legismertebb filmjeiből: műsorra tűzik a Sugarlandi hajtóvadászat (1974), A szarvasvadász (1978) és A folyó (1984) című alkotásokat - áll a forgalmazó közleményében, amely kitér arra is: A Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal látható lesz a fővárosi Puskin és Művész Moziban, a szolnoki Tiszapart Moziban, a miskolci Művészetek Házában és a kecskeméti Otthon Moziban is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.