Szórakozás

Migráció, kvóta, népszavazás – vitaest a szegedi közgyűlési pártok részvételével

Migráció, kvóta, népszavazás – vitaest a szegedi közgyűlési pártok részvételével

2016. szeptember 26., hétfő
Migráció, kvóta, népszavazás – vitaest a szegedi közgyűlési pártok részvételével
migransok_0913_06_gs

Szeptember 30. a vita napja. A SZEGEDma.hu meghívta a szegedi közgyűlés pártjait – három jobb- és három baloldali szervezet képviselőjét várjuk a Millenniumi Kávéházba, hogy bemutassa saját és pártja álláspontját a migrációs helyzetről, a népszavazásról. Miként látják a szegedi politikusok a bevándorlást a referendum előtt két nappal? Erre hamarosan választ kapunk.

Az utóbbi másfél év tagadhatatlanul a II. világháború óta nem látott mértékű Európába irányuló népességmozgásról szólt, amelynek egyik útvonala Magyarországon és Szegeden keresztül vezetett. Az Afrikából és Ázsiából kiinduló – nagyobb részt – illegális migráció hatalmas kihívás elé állította nemcsak az állami hatóságokat és a különböző segélyszervezeteket, hanem egyes országok lakosságát is. Eltérő interpretációk láttak napvilágot az emberek, a pártok részéről, az okokról, a folyamatról, a következményekről másképp vélekedtek, s vélekednek ma is. Szeged és Csongrád megye területén alig néhány hónap alatt mintegy 190 ezer fő lépte át a zöldhatárt Szerbia felől, miközben a világ élőben követte a röszkei eseményeket. 2015. szeptember 16. óta kevesebben jönnek Magyarországon keresztül, de más útvonalakon továbbra is jelentős számban érkeznek. A helyzet megoldásával kapcsolatban több ötlet felmerült, komoly viták folynak ma is arról, hogy milyen választ kell adni az Európai Unió tagállamainak a migrációra. A határvédelem erősítése, a menekültek uniós kvóta szerinti elosztása is napirendre került. A kormány kezdeményezésére a köztársasági elnök október másodikára írt ki népszavazást az alábbi kérdésben: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” A referendum előtt két nappal meghívtuk a szegedi közgyűlés pártjainak (MSZP, DK, Együtt, Fidesz, KDNP, Jobbik) képviselőit, hogy egy vitaest keretében bemutathassák, miként látták az elmúlt másfél év migrációs folyamatait, s ebben az Európai Unió, Magyarország és Szeged szerepét, milyen álláspontot foglalnak el a népszavazással kapcsolatban. Reményeink szerint a hallgatóság is tájékozottabban vehet részt a voksoláson, hozhat felelős döntést. A beszélgetést a SZEGEDma.hu újságírója vezeti, de a meghívottak a közönség kérdéseire is válaszolnak. A rendezvény sajtónyilvános, látogatása ingyenes.

Kezdés:

18:00

Helyszín:

Millenniumi Kávéház, Szeged Dugonics tér 13.

Facebook esemény

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.