Szórakozás

Gasztro-kulturális kavalkád a Szeged Napja rendezvénysorozatán + VIDEÓ, TÉRKÉP

Gasztro-kulturális kavalkád a Szeged Napja rendezvénysorozatán + VIDEÓ, TÉRKÉP

2012. május 16., szerda
Gasztro-kulturális kavalkád a Szeged Napja rendezvénysorozatán + VIDEÓ, TÉRKÉP

Gasztroudvarral, hídi vásárral és számos koncerttel, neves előadókkal várja az érdeklődőket május 18-tól 27-ig a Szeged Napja ünnepségsorozat. A színes programokban bővelkedő, tíznapos rendezvény részleteiről szerda délután beszéltek a szervezők.

Ahogy portálunk

először beszámolt róla

, péntek estétől tíz napon át igazi kulturális kavalkád költözik Szeged belvárosába. A Szeged Napja ünnepségsorozat négy fő helyszínen - Széchenyi tér, Klauzál tér, Dóm tér, valamint a Belvárosi híd és annak újszegedi oldala - válogathatunk kedvünkre a programokban. A rendezvény térképét

az alábbi linkre kattintva

tekintheti meg (Kisebb monitorral rendelkezőknek jobb egérrel, új ablakban érdemes megnyitni)!

Miből lesz a Szeged bora?

A Széchenyi téren 156 kiállítónak 1000 négyzetméter, a Klauzál téren 41 árusnak 224 négyzetméter faházat építettek a szakemberek, a kereskedők pavilonjait még a Kárász utcában is megtalálhatjuk - mutatta be a rendezvényt

Licsicsányi Ilona

, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője. A XVIII. Szegedi Borfesztiválon a 120 borász mellett vendéglátósok, sajtosok, édesség árusok, valamint kiváló hazai pálinkákat kínáló standok várják az érdeklődőket. Az itt felvonuló borászokon keresztül a teljes hazai borvidék képviselteti magát, bódító italaik mellett 80 zenei program gondoskodik a jó hangulatról. A látogatókat három színpad (Árkád Szeged, GDF Suez és Grand Café) kulturális, zenei fellépései és filmvetítései szórakoztatják. Itt lesz többek között

Berecz András

,

Bencsik Tamara

és zenekara,

Kunos Tamás

(Csík zenekar) is - mondta az ügyvezető. Immáron harmadik alkalommal kerül ki ismét Szeged hivatalos, címeres bora

Újvári Mihály

pincészetéből. Az Alföld egyetlen európai borlovagja 1980 óta, kemény munkával emelte nemzetközi hírűvé italait, először 2010-ben lett a város bora cuvée-je, idén a Cserszegi fűszeres és a Rajnai rizling 50-50%-os házasításának szerelemgyermeke kapta e megtisztelő címet. "Boldog vagyok, és rendkívüli megtiszteltetésnek tartom, hogy borommal Szeged jó hírét öregbíthetem" - hangsúlyozta a borász.

Vörösbor, fehérnép, zöld pohár

A kulturált borfogyasztás mellett idén a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők: a fesztivál logójával emblémázott, megvásárolható emlékpohár mellett Szeged címerével ellátott üvegpohárból ízlelhetjük a borkülönlegességeket, utóbbi akár vissza is váltható. Emellett a hulladékot is szelektív módon gyűjtik, hogy ezzel is biztosítsák a rendezett környezetet. A fesztivál helyszínei között idén először a Klauzál tér is szerepel, az ide tervezett Gasztroudvarban 100%-ig magyar termékeket fogyaszthatunk: a hagyományos hazai ételek mellett bort, pálinkát és házi főzésű sört is kínálnak. A szintén tíz napig nyitva tartó rendezvényen is lesznek koncertek, néptánc fellépések, május 19-én pedig itt követhetjük figyelemmel a nyolc ország versenyzőit felvonultató „Miss Carpatica” nemzetközi szépségversenyének döntőjét. A Gasztroudvar záró napjának délutánján kerül sor a Nemzetiségi Folklórtalálkozóra, mely már nyolcadik éve a Szeged Napja Ünnepségsorozat egyik színvonalas rendezvénye.

Szabad a vásár

Újszegeden, a híd lábánál felállított Ördögszekér színpad a rendezvény ideje alatt minden nap reggel 10-től estig várja az érdeklődőket.

Kémeri Attila

művészeti vezető szerint a 13 zenei produkció célja a helyi értékek kihangsúlyozása, fellép többek között a Pangeacoustic is. Mint mondta, a rendezvényt követő szedelődzködést példás gyorsasággal kívánják végrehajtani, hajnali 4-re az utolsó szalmaszálat is eltüntetik, hogy megkíméljék Szeged lakosságának komfortérzetét.

13. alkalommal tér vissza a hídi vásár is, melyre május 26-27-én kerül sor a Belvárosi hídon, valamint a környező utcákban. A vásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató: közel egy kilométer hosszan válogatott kézműves termékek, látványműhelyek és mesterség-bemutatók mellett különleges kulturális kínálat várja a hídra térőket. Május utolsó hétvégéjére a Dóm térre is beköltözik a fesztivál, rögtön három neves előadó koncertjét tekinthetjük meg ingyenesen: a Pál utcai Fiúk és a Heaven Street Seven után a Quimby is várja a rajongóit. Szombaton Balázs Fecó, a vasárnapi tűzijáték előtt pedig a Budapest Bár szórakoztatja a közönséget. Ezen a helyszínen lesz továbbá a Fúvós és Big Band Találkozó, a Haditábor és a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány gyermeknapi rendezvénye is. Licsicsányi Ilona a Szegedi Panoráma műsorában beszélt a rendezvényekről, az alábbi videóra kattintva megtekintheti! http://www.youtube.com/watch?v=EkdmFoBVjN0

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.