Szórakozás

Ismét kitárja kapuit Mórahalom – jövő pénteken kezdődik a Homokháti Sokadalom

Ismét kitárja kapuit Mórahalom – jövő pénteken kezdődik a Homokháti Sokadalom

2011. június 15., szerda
Ismét kitárja kapuit Mórahalom – jövő pénteken kezdődik a Homokháti Sokadalom

A Homokhátság gyöngyszemeként is aposztrofált Mórahalom immár nyolcadik alkalommal tárja ki kapuit, június 24-e és július 3-a között színes programkavalkáddal várnak mindenkit a VIII. Homokháti Sokadalomra. A településen első alkalommal kalácsünnepet is rendeznek, illetve másodízben nyílik meg a Rétes utca, ahol közel hatvanféle rétest kóstolhatnak a vendégek.

Mórahalom már hetek óta készül, szépítik a kisvárost, hogy június 24-ére minden készen álljon a fesztiválnyitásra.

Duka Félix

főszervező a Homokháti Sokadalmat beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy Mórahalom testvértelepülései is meghívást kaptak természetesen a sokadalomra, így vajdasági, erdélyi, német és olasz vendégek is bekapcsolódnak a rendezvénysorozatba. „Idén tízéves a Mórahalmi Színtársulat, amit egy színházi előadással és kiállítással is megünneplünk. Ezzel szeretnénk tisztelegni mindazoknak, akik szabadidejüket feláldozzák arra, hogy szórakoztassák az Aranyszöm Rendezvényház vendégeit” – tudatta Duka Félix. Uniós támogatással háromnapos konferenciát is szerveznek a sokadalom alatt a testvértelepülések részvételével, melynek témája a szegénység és a kirekesztettség, ami a mai világban egy fontos és aktuális téma.

Jön Rúzsa Magdi, Csík Zenekar és a Republik is

Természetesen a Homokháti Sokadalom elsődlegesen gasztronómiai és kulturális programjairól vált híressé, az esti fellépők közül kiemelhetjük

Rúzsa Magdi

, a Csík Zenekar és a Republic koncertjét, de természetesen minden nap színes programokat kínál Mórahalom a fesztivál ideje alatt. Ezúttal is lesz például Homokháti Ifjúsági Találkozó, a X. Nemzetközi Megyejáró Fesztivál is színesíti a látnivalók sorát, akárcsak a fúvószenekari és a lakodalmas zenekarok találkozója. Mórahalom ezúttal is vendégül látja a sokadalomra kilátogatókat. Duka Félix elmondta, hogy a fesztivál első napján, június 24-én kétezer adag gulyáslevest osztanak szét. „Megkértük a nyugdíjas klub tagjait és a vendéglátósokat, hogy külön-külön bográcsban készítsék el a gulyáslevest, aminek egyik különlegessége az lesz, hogy vadhúsból készül” – tette hozzá. Emellett bor- és pálinka-, továbbá saslikkóstoló is lesz.

Nógrádi Zoltán

polgármester híres ágyaspálinkáját is megízlelhetik a vendégek, sőt a fideszes országgyűlési képviselő megosztja titkos receptjét az érdeklődőkkel.

Lesz-e új Guiness-rekord?

A II. Dél-alföldi Rétesfesztivál július elsején veszi kezdetét, akkor nyílik meg a Rétes utca. A fesztivált szervező

Elekes Zoltán

elmondta, hogy az ország minden részéből érkeznek réteskészítők, s közülük hatan a helyszínen, kézzel nyújtják a tésztát. Az úgynevezett rétesvonattal helyben fogják megsütni a rétest, illetve rekordkísérletnek is tanúi lehetnek a vendégek, hiszen tavaly Guiness-rekord is született Mórahalmon, az egyben húzott, kézzel készített rekordját állították fel. Akkor 19 méter hosszú rétes készült, most ezt próbálják túlszárnyalni. „Ezt a rétest kisütjük és az eladásából befolyt összeget jótékony célra ajánljuk fel, a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány kapja meg a bevételt” – tájékoztatott Elekes Zoltán. Versenyt is rendeznek amatőr csapatoknak és a sajtó munkatársainak, a nap házigazdája

Kovács Lázár

sztárséf lesz. A fesztiválon mintegy hatvanféle rétest ízlelhetnek meg a vendégek, melyek között 5-6 sós is lesz. Különlegességeket is kínálnak, lesz például paprikáscsirkés-nokedlis, csirkemájas, szarvasgombás, puliszkás és juhtúrós rétes is. Mórahalom hagyományápoló település, ám mivel fiatal kisváros, ezért hagyományokat is teremt. Duka Félixtől megtudtuk, hogy ezért is színesítik kalácsünneppel a Homokháti Sokadalom gasztronómiai kínálatát. Nemrégiben megalakult egy fiatalokból álló csapat, akik szeretnék ellesni az idősektől a foszlós kalács készítésének titkát. Minden nap a térség településeiről, Ásotthalomról, Ruzsáról vagy Pusztamérgesről jön egy néni, aki a fiatalokkal együtt fogja dagasztani és kisütni azt az igazi tanyai kalácsot, ami mindannyiunk emlékében él. „Ezt az ízt próbáljuk visszavarázsolni majd a látogatóknak” – tette hozzá Duka Félix főszervező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.