A XVII. Szegedi Borfesztivál alatt közös műsorral jelentkezik a Rádió Plusz és a SZEGEDma.hu. A fesztivál végéig minden este 18.30-tól élő bejelentkezésekkel szórakoztatjuk a rádióhallgatókat és az internetezőket, meghívott vendégekkel készítve (online) interjúkat. Vasárnapi vendégeink voltak Kádár Németh Matild, a Borbarát Hölgyek Dél-Alföldi Társaságának tagja és Daum Lívia borász a Virághegyi Bor Kft. – a szekszárdi Németh család pincészetétől. 20.34: Megköszönjük vendégeinknek a beszélgetést, ezzel búcsúzik a lassan végéhez közeledő borfesztiválról a SZEGEDma Plusz, a SZEGEDma.hu és a Rádió Plusz közös élő bejelentkezése. Köszönjük, hogy velünk tartottak! 20.19: K.T.: Hogy állunk a fűszerekhez, a konyhafőnökök réme a fűszerkeverék? K.N.M.: Azt tapasztalom, hogy a mai háziasszonyok egyre jobban megismerkednek a zöld fűszerek használatával, előkerül a bazsalikom, rozmaring stb., ez nagy lépés afelé, hogy elkerüljük a fűszerkeveréket. Menjünk vissza a természetesség felé, ismerjük meg az ételek igazi ízét! K.T.: Amit most kóstolunk, a piacon még nem is kapható. D.L.: Ez egy 2011-es Bezerédj Cuvé sauvignon-merlot házasítás, amely elnyerte a Challenge International du Vin-t Bordeaux-ban. 70-30 az arány a sauvignon javára. Elég friss bor, a boltokban még nem igazán lehet kapni, később tervezzük piacra dobni, 15 hektolitert készítettünk belőle. K.T.: Inkább vörös- vagy fehérbort szeretnek a hölgyek? D.L.: Én vörösborpárti vagyok, a pincénkhez híven, de vannak jó fehérborok is. K.N.M.: Én főleg a fehéreket kedvelem, a vörösborokból a jó minőségűeket fogyasztom szívesen. K.T.: Mi a helyzet a borkóstolókhoz gyakran tálalt sajttal? D.L.: Nekünk van sajtos tálunk, de nem mindig szokták ajánlani, mert elviszi a bor ízét. Ha viszont jó a választás, kiegészítik egymást. K.N.M.: Azt tapasztaljuk, hogy valami szükséges a borkóstoláshoz. Mennyiséghez mérten vizet és kenyeret szoktak ajánlani. A fehérborhoz a lightsajtokat, a vöröshöz kemény és penészes sajtokat érdemes fogyasztani. 20.03: K.T.: És vajon a borászunk mennyire kóstolja a konkurenciát? D.L.: Lokálpatrióta vagyok, főleg a szekszárdi borokat szeretem, persze mellette villányit, hungarikumokat, alföldi borokat és érdekességeket is kóstolok. K.T.: A szekszárdi borvidék valóban rendkívül kiemelkedő, milyenek itt a borok? D.L.: Mediterrán jellegű borok születnek itt. Rengeteg munkát igényelnek, mert a marketing nem olyan erős. Igyekszünk Pesten is megjelenni, az interneten is több nagyobb borász már elérhető. A szekszárdi borokat általában a testesség, a minőség, a gyümölcsösség jellemzi, ezek általában savas, kemény borok. K.T.: Utolsó előtti bor: Cabernet sauvignon 2008. D.L.: 16-os alkohol, 50-dik a top 100-ban. Testes, gyümölcsös, érett sauvignon, szilvás-meggyes irányba viszi az ízét, marhaételeket ajánlunk hozzá. K.N.M.: Egyetértek. Egyébként a borászoknak is szépen fel kell építeniük a kóstolást, hogy érezzék az egyes borok ízét, főleg mondjuk egy borvacsorán, mikor elindulunk a könnyedebb felől, és a végén jöhet a steak is mellé. Amikor egy ételt egy borral rakunk össze, fontos, hogy harmonizáljon. Az étel megölheti a bort, és fordítva. K.T.: Az átlagember mennyire van ezzel tisztában? K.N.M.: Mostmár nagyon tudatos vendégekkel lehet találkozni. Javuló tendenciát mutat a minőségi borfogyasztás. D.L.: A fiataloknál is egyre nagyobb az igény a minőségi borokra, az látszik, hogy a közönség értékeli a borainkat. K.N.M.: Ilyen szempontból is szerencsések vagyunk a borfesztivállal, házhoz jönnek a pincészetek. D.L.: Valóban jó élmény ide jönni, és rengeteg érdeklődővel találkozik az ember. 19.40: K.T.: Mesélj egy kicsit a pincészetekről! D.L.: A Németh család pincészete, a Virághegyi Bor Kft., interneten viraghegyibor.hu cím alatt elérhető. 20 hektáron gazdálkodunk, csak saját szőlőnk van. Megtehetjük, hogy nem a piackényszer diktálta irányt követjük, hanem saját ízlés szerint készítjük a borokat. Számos díjat tudhatunk magunkénak, a 2008-as sauvignonuk szerepel a top 100-ban. 2009-ben elindultunk már külföldi, nemzetközi borversenyeken is, néhány eredmény: Brüsszel, 2009, Merlot 2006, Cabernet franc 2007 aranyérmesek; 2010-ben Les Citadelles du Vin - Cabernet sauvignon 2007 arany. A Vinagora Nemzetközi Borversenyen a Cabernet savignon 2007 és 2008-as aranyérmes lett. Idén a Merlot 2008-as elhozta a Challenge International du Vin-t, amit már említettem. Szegeden a Bérkert utcában lehet minket megtalálni. K.T.: Újabb palackot bontottunk. D.L.: 2007-es Sauvignon, 14-es alkohollal, szeder és gyümölcsösség jellemzi, áfonyás íz. K.N.M.: Rózsaszínre sült kacsamellel tálaljuk. K.T.: Hogyan zajlik egyébként egy séfnél az otthoni étkezés? K.N.M.: Kevés idő jut nagy ebédekre, ritkán van családi összejövetel, de akkor megadjuk a módját, 6-7 fogásos menü, végig borokkal. Olyankor kiélem magam, és az más, mint a munkahely. A szüleim imádják ezeket. Egyébként a fiam is szakács, ő értő szemmel figyeli. K.T.: Kóstolod a konkurenciát is? K.N.M.: Igen, és felvállalok mindig mindent, ezt a szakmát is csak tanulni lehet, de tudni nem, itt is vannak divatirányzatok, a konkurenciától is lehet tanulni, és nem szégyen az. 19.23:K.T.: A harmadik palacknál tartunk. D.L.: 2008-as merlot, 14-es alkohollal, hosszúlecsengésű, csokoládé is fellelhető benne. Nekünk csak száraz borunk van, lágy savakkal. Érdekes, itt a szegedi borfesztiválon sokan jöttek úgy oda hozzánk, hogy a merlot ugye édes; de nem, száraz. A merlot egyébként külföldön díjazták is, Challenge International du Vin címmel. K.T.: És a konyhafőnök véleménye? K.N.M.: Gyönyörű gyümölcsösség érződik ki belőle, Líviával már összenéztünk, keserű csokoládés muffint ajánlunk hozzá. K.T.: Mit csinálnak a hölgy borbarátok? K.N.M.: Fő feladatunk, célunk, a kulturált borfogyasztás elősegítése, népszerűsítése. Itt a Dél-Alföldön nyomot hagyott a tömeggyártás, mára viszont már mindenki azon van, hogy tudatosítsa, itt is szép borokat lehet készíteni. D.L.: A könnyed borok jellemzőek itt. K.N.M.: Évente 2-3 borvacsorát szervezünk különböző borászatokkal, az Év Borászával mindig, de különböző területekről hívunk szakembereket. Imádjuk a borászokat, ezek művészemberek. K.T.: Lehet csatlakozni hozzátok? K.N.M.: Minden évben december 13-án van egy avatónk, meg kell felelni bizonyos kritériumoknak, alapvetően zárt kör vagyunk, de aki szeretne hozzánk csatlakozni, és időben tenni hajlandó a célokért, azt szeretettel várjuk. 19.08: K.T.: Beszéljünk a bikavérről! D.L.: 2007-es bikavér, 14-es alkohollal, 50 szálék kékfrankos, 5 százalék kadarka, a többi sauvignon, franc és merlot. Ilyen egy ideig nem lesz most a rossz időjárás miatt. K.T.: Mit főzzünk hozzá? K.N.M.: Sárgalábú, azaz házi kakaspörköltet ajánlanék hozzá. D.L.: Mi fehérhúst és grillételeket szoktunk még javasolni. K.N.M.: Így van, én pedig igyekszem úgy felépíteni az étrendet, hogy ne ismétlődjenek az étkek. K.T.: Borbarát hölgyek társaságából van balatoni, móri, tokaji, egri stb. Miért kell külön női borbarát társaság? K.N.M.: Más, mikor férfitársasággal mennek el valahova a hölgyek. Másként gondolkodnak, nekik más a fontos a borban. Nem azt akarom mondani, hogy a hölgyek kevesebbet értenének a borhoz, ma már a ők is lehetnek szakértők, csak nekik más a fontos a borban. K.T.: Akkor konkrétan neked nőként mi fontos a borban? K.N.M.: Az, hogy ott, abban a pillanatban jól essen. D.L.: Egyetértek, minidig az alakalomhoz illően kell választani, én a gyümölcsösséget, változatosságot kedvelem. K.T.: Vannak női borok? D.L.: Az édesbort szokták nőinek mondani, de Tokajon kívül ilyen nemigazán van. Én a gyümölcsös, savmentes borokat tudom ajánlani a hölgyeknek. Bár Matild éppen a savasakat kedveli. K.N.M.: Azt mondom, helyfüggő, az én munkámban a testesebb, markánsabb borokat kedvelik, de az is igaz, hogy nagy számban nem fordul elő borkedvelő hölgy, mintha lenne némi előítélet még a hölgyek borfogyasztásával kapcsolatban. 18.55: K.T.: Kóstolás után akkor milyen ételt ajánlana Matild a Kadarkához, aki egyébként szegedi Fehér tói halászcsára konyhafőnöke? K.N.M.: Most, hogy túl vagyunk a kóstoláson, kettőt ajánlanék: könnyű nyulat paprikásmártással, polentával, vagy könnyű harcsapaprikást tudnék elképzelni hozzá. Érzem a borban a fűszereket, de a gyümölcsösséget is, így illenek hozzá a mártások. K.T.: És Lívia? D. L.: Egyetértünk, kipróbáljuk! K.T.: Tudsz főzni egyébként? D.L.: Tudok, de süteményeket sütök leginkább. K.T.: Ha már itt tartunk, miért kezd nőként borászkodni valaki? D.L.: 36 nagyobb borász van Szekszárdon, így beleivódik a szüreti fesztivállal is a borász lét a város életébe. Egyébként élelmiszer-ipari iskolát végeztem. K.T.: És Matild? K.N.M.: Élelmiszer-eladó az eredeti szakmám, sok mindent csináltam, míg eljutottam idáig. 22 éve űzöm a szakmát, nagyon szerencsésnek érzem magam, mert azt csinálom, amit szeretek. K.T.: Lehet ezt máshogy csinálni? D.L.: Nem. Nálam is szerelem, ezt nem lehet máshogy csinálni, nem nyolcórás munka. K.T.: Nálatok nem "megélhetési borászkodás" folyik, bár jóval komolyabb, mint hobbi, de nem megy tönkre a borászat egy-egy rosszabb termés miatt. D.L.: Így van. A főnökség hagy teret nekem, egyetértünk az irányvonalakban, folyamatosan konzultálunk. A családban mindenki aktív borfogyasztó, tudunk együtt dolgozni, hagynak lehetőséget a saját ötleteimnek, ilyen volt a sztenderd kadarka is. K.T.: Másik bor következik, egy 2007-es Bikavért bontunk ki. 18.43: Megérkeztek a vendégek, kezdjük is a beszélgetést. Király Tamás: Daum Lívia borász szekszárdi borokat hozott nekünk, összesen hatot fogunk kóstolni. Melyik az első és mit kell róla tudni? Daum Lívia: 2008-as Kadarka, a borvidékre jellemző, fűszeres jellegzetes, első sztenderd kadarka. 12,5 százalék alkoholt tartalmaz, rubint színű, jellegzetes kadarka. Testes, fűszeres bor. Saját szőlőnk, így a minőséget tudjuk befolyásolni. K.T.: Köszöntjük Kádár Németh Matildot, a Borbarát Hölgyek Dél-Alföldi Társaságának tagját, és kérdezem, hogy is kóstoljuk ezt a bort? Kádár Németh Matild: Először is megnézzük a színét - mint Lívia mondta, rubintszínű, majd illatoljuk anélkül, hogy mozdítanánk, először gyümölcsillatokat érzünk, utána megmozdítjuk, és jönnek a fűszerek. Ezután szokott kérdés lenni, hogy milyen ételt ajánlunk hozzá; nekem igazából meg kell kóstolnom, meg kell vele ismerkednem, hogy tudjak hozzá megfelelő ételt ajánlani. Kövessék az élő közvetítést 18.30-tól a Rádió Pluszon és a SZEGEDma.hu-n! A műsorvezető Király Tamás, online “riporterünk” pedig Arany Mihály lesz.