Szórakozás

Filmbemutató: A bácskai Ferenc-csatorna 200 éve

Filmbemutató: A bácskai Ferenc-csatorna 200 éve

2011. április 4., hétfő
Filmbemutató: A bácskai Ferenc-csatorna 200 éve

A Ferenc-csatorna építésének körülményeiről szól a Duna Televízió Blaskó Márta által 2002-ben készített filmje, melyet 2011. április 5-én, kedden este 6 órai kezdettel mutatnak be a szegedi Millenniumi Kávéház klubhelyiségében. A filmvetítésről bővebben a www.vmdk-szeged.hu címoldalán olvashatnak!

A filmvetítést követően a szerkesztő-rendező

Blaskó Mártával

Cseresnyésné Kiss Magdolna

, a csatornaépítő Kiss-fivérek távoli leszármazottja beszélget. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! A bácskai Ferenc-csatornát 1793-ban kezdték építeni

Kiss József

és

Kiss Gábor

mérnök-katonatisztek ötlete és tervei alapján. Az új vízi utat 1802-ben adták át a forgalomnak. A csatornának köszönhetően 150 ezer hektár jól termő földet nyertek a bácskai mocsárvilág lecsapolásával, a Szeged és Pest-Buda közti hajóút pedig 227 kilométerrel lett rövidebb. A dunai és a tiszai csatlakozásnál kiépített zsilipek annak idején a legmodernebb megoldásnak számítottak, ma pedig technikatörténeti emlékhelyek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.