Szórakozás

Ismét Internet Fiesta a Somogyi-könyvtárban

Ismét Internet Fiesta a Somogyi-könyvtárban

2011. március 21., hétfő
Ismét Internet Fiesta a Somogyi-könyvtárban
Immár tizenkettedik alkalommal, ismét korhatár nélkül hívja Internet Fiestára a szegedi Somogyi-könyvtár az érdeklődőket március 21-28. között, ahol az egyes rendezvények szervesen kapcsolódnak a Családi olvasás éve kampányhoz. A 2011. évi Internet Fiesta célja a játék és az olvasás internetes lehetőségeinek bemutatása. A játékok sokasága lelhető fel a neten kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek számára. E játékok hatással vannak a közösségi kapcsolatokra, de egyszersmind veszélyeket is rejthetnek magukban, de a programokkal a Somogyi-könyvtár munkatársai és a meghívott előadók azt hangsúlyozzák, hogy az internet az olvasás, a tanulás kimeríthetetlen lehetőségeit is magában hordozza. Az idei témakörök többek között az olvasás, a tanulás, a digitális írás-olvasás rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket. De megismerkedhetünk a tanulás új formáival, az új típusú családi kommunikációval, az internetes játékokkal, avatar-jelenségekkel. Betekintést kapunk a videómegosztók világába és megismerhetjük az internet pszichológiáját is. Az internet nyújtotta lehetőségek között az e-könyv, az egyes hírtípusok, hírportálok mindinkább szervesen beépülnek mindennapi életünkbe, hiszen az internet már mobil eszközökön is szinte bárhol elérhető, de az elmélyültebb tanulás, ismeretszerzés és kutatás terén is számtalan szövegtárat, vagy épp elektronikus könyvtárat is megkaphatunk már a világháló segítségével.

A Somogyi-könyvtár programjai

Szeged 2010 sajtófotókon 2011. március 23. (szerda) 16.30 első emeleti folyóirat-olvasó Mit rögzített fényképezőgépével Szegeden 2010-ben egy sajtófotós? Illés Tibor újságíró személyesen mesél mestersége titkairól. Segíts, Mézga Aladár! 2011. március 23. (szerda) 17.30 első emeleti folyóirat-olvasó Juhász Valéria alkalmazott nyelvész beszél a számítógépes kommunikáció jellemzőiről Videómegosztók, hírkeresés, e-könyv és -könyvtár 2011. március 24. (csütörtök) 14.30 második emeleti oktatóterem A hatékony internethasználat „fogásait” osztják meg az érdeklődőkkel a Somogyi-könyvtár előadói. „Szeged HÍR-ös város” Web-hírek Szegedről címmel a legnépszerűbb szegedi híreket, információkat tartalmazó weboldalakról Piri Ildikó könyvtáros beszél 14.30-tól. Olvasás a neten? MEK-tehetem! A legnagyobb hazai internetes szép- és szakirodalmi gyűjteményt magában foglaló Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) használatát Nagy Katalin könyvtáros mutatja be, 15 órai kezdettel. Könyv-e az e-könyv? Az elektronikus könyvekről, valamint a használatukhoz szükséges e-book olvasóról Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese tart előadást 15.30-tól. Oszd meg és uralkodj! A videómegosztó oldalak használatáról Ács Adrián, a Somogyi-könyvtár munkatársa beszél 16 órai kezdettel. Az internet veszélyei és a gyerekek 2011. március 24. (csütörtök) 16.30 második emeleti oktatóterem Matusek Zsuzsanna, az Országos Gyermekvédő Liga elnökének biztonságos internethasználatról szóló előadásán a valós és virtuális zaklatásról is szó lesz. Lackfi János a Gyermekkönyvtárban„Aki úgy gondolja, verstémát talált úton-útfélen, küldje be bátran, megvizslatom, lehet-e belőle munkadarab, hiszen a vers nem születik, hanem csinálják” – biztatja honlapjának olvasóját Lackfi János író, költő, műfordító, szerkesztő. A közös „versgyártásra” buzdító fölhívás önmagában is jelzi a színes alkotói egyéniség sokoldalúságát. A felnőtteknek és kisebbeknek egyaránt szívesen és sokat író, fiatal szerző munkásságát többek között József Attila- és Janikovszky Éva-díjjal ismerték el. Az Év gyermekkönyve díjat egy verseskötete és egy meseregénye is elnyerte. Versei gyakran meglepik az olvasót: mindennapi életünkről, örömről-bánatról, „kamaszságokról” ír rímekkel vagy szabadon, sokszor meghökkentő nézőpontból mutatva a világot. Lackfi Jánossal a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában március 28-án, hétfőn 14.30-tól személyesen is találkozhatnak olvasói. A részletes programról a Somogyi-könyvtár internetes oldalán olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.