Megismerkedhetnek a paprikatermesztés hagyományaival, kóstolhatnak és vásárolhatnak a dél-alföldi gazdák által termesztett ízes magyar paprikakülönlegességekből azok, akik ellátogatnak Szegedre, a pénteken kezdődő Csongrád Megyei Paprikasóra.Bálint Sándor híres néprajzkutató írta: Szeged városának nevétől a paprika elválaszthatatlan. A hagyományokat bemutató első szegedi paprikafesztivált 1999-ben szervezték meg, a rendezvénysorozat azonban néhány év után félbeszakadt – mondta el Molnár Csaba, a fesztivált szervező Rendezvényház Nonprofit Kft. vezetője az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátéve: az intézmény ekkor döntött úgy, csatlakozik az értékmentő akcióhoz és részt vesz a hungarikum népszerűsítésében. A Csongrád Megyei Paprikasó meghirdetett célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar konyha máig legnépszerűbb fűszerére, illetve a növényt termelő gazdákra. Ma Magyarországon közel négyezer tonna paprikát fogyaszt a lakosság becslések szerint. Az idei paprikafesztivál október 1-jén, pénteken hangos nyitómenettel, „nagy csinnadrattával”, dobosok, vonós banda, néptáncosok közreműködésével kezdődik. A háromnapos rendezvényen több mint harminc kulturális program várja az érdeklődőket. Az idei paprikaünnephez kapcsolódik a „Paprika és egészség” címmel a Fekete házban szervezett szakmai nap és a Csongrád Megye Szépe választás is. Tavaly több mint tízezren fordultak meg a paprikafesztivál eseményein, s idén még több érdeklődőt várnak a szervezők. A Dugonics téren fellép többek között a Holdviola együttes, Utasi Árpád csantavéri mesemondó, Dinnyés József daltulajdonos, Varga Miklós és a Ghymes is. A rendezvénysorozat egyik gasztronómiai csúcspontjának a Benke László mesterszakács által vezényelt Bográcsos verseny ígérkezik. Az ínyencek a paprikás különlegességek mellett kóstolhatnak felvidéki mézet, erdélyi áfonyalekvárt, finom borokat, s válogathatnak több mint félszáz kézműves remekei között.