Szórakozás

Pünkösdölőre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Pünkösdölőre várják a vendégeket Ópusztaszeren

2010. május 18., kedd
Pünkösdölőre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Már szombattól pünkösdölőre várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol idén nemcsak pünkösdi királynéjárás és pünkösdi királyválasztás lesz, hanem az is eldől, ki az „erős embör”, a „dógos asszony” és az „ügyes gyerök” – közölte Zelena András, a park kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

A keresztény egyház egyik fő ünnepéhez, a pünkösdhöz a szegedi nagytájon is gazdag hagyományok fűződnek. A XIX. században még általános volt pünkösd szombatján a Tiszában való fürdés, és ha ez hajnalban történt, úgy tartották, a fürdőzőt elkerüli minden betegség. Piros pünkösd hajnalán általános volt a bodzázás: zöld ággal - fűzzel, bodzával - ékesítették fel az emberek a házuk táját, volt, ahol pünkösdi rózsából font koszorúval díszítették a bejáratot. A hiedelem szerint az Isten haragja, a villámlás így elkerüli a házakat. A legkedvesebb hagyomány pedig a pünkösdölés volt, amikor a gyermekek „legszebb ruhájokba öltözvén házrul-házra jártanak és apró táncolások között énekeltek”. A pünkösdi készülődés már szombaton és vasárnap elkezdődik az ópusztaszeri skanzenben, ahol dudamuzsika kíséretében szegvári asszonyok mutatják be a lakodalmas kalács sütésének fortélyait. Hétfőn reggel régi szokás szerint bodzaágakkal díszítik a skanzen házait, majd szekéren zenés hírelésre indulnak. A pünkösdi királynéjárást lovas vetélkedés követi, a pünkösdi király címéért. A legények ügyességi próbákkal, virtuskodással döntik el, ki a legrátermettebb. A rendkívül látványos verseny győztesét régebben igen nagy becsben tartotta a közösség: egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos volt, minden kocsmában "ingyen rovása" volt, vagyis a község fizette a fogyasztását, lovát, marháját társai őrizték, apróbb vétségeiért pedig testi fenyítéssel nem illették. A lovasok erő- és ügyességi próbái után a vállalkozó szellemű vendégek is megmérethetik magukat az „erős embör”, „dógos asszony” és „ügyes gyerök” címekért. A skanzenben egész nap pünkösdi vonós, „klárnétos”, alföldi tekerős muzsika szól, és táncos jókedv, étel-ital, kézműves vásár várja az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.