Szórakozás

Katyvaszok, ruszinok, rackák a Tiszán

 Katyvaszok, ruszinok, rackák a Tiszán

2010. május 22., szombat
 Katyvaszok, ruszinok, rackák a Tiszán

Csúcsra jár a város: Szeged Napja

A Szegedi Borfesztivál 14-én nyitott, de ne aggódjunk, maradt még bor erre a hétvégére is. A Széchenyi téren majd' százötven borászat méri a nedűt – jól jön a programfüzet térképe, ha az ember eltéved a faház-labirintusban. A borok mellé zeneszó dukál, a téren két színpad előtt és mellett lehet táncolni, mulatni.

A Szegedi Hídivásár tizenegyedik alkalommal települ a Belvárosi hídra. A szombati nyitónap házigazdája a Técsői Banda lesz. Napközben a vásár egész területén találkozhatunk velük, este pedig az újszegedi oldalon, az Ördögszekér Színpadon fergeteges koncertet adnak. A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó (régiesen: rutén) banda a Tisza felső szakaszán fekvő Técső város és környékének legismertebb együttese. Familiáris zenekar, a Csernavec család tagjaiból áll. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták. Rendkívül változatos repertoárjukban az interetnikus kapcsolatok miatt szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is. Játszanak temetéseken, lakodalmakon és a ruszin lakosság egyéb jeles ünnepein, például a „bika napján” (az állatok kiterelésének ünnepén), „miscsána” idején (birkanyíráskor), karácsonykor, névnapokon. Most pedig Szeged város lakói és vendégei csodálkozhatnak rá a hamisítatlan kárpátaljai muzsikára. A hídon bemutatkoznak a városban élő nemzetiségek is, szombaton pedig egy nem létező nép képviselői jönnek borral és zenével: ők a Katyvaszok. A técsői kolomejkás hangulatra jól esik majd Ferenczi Györgyék rackásított blues-os folkos koncertje. Persze napközben sem unatkozunk, utcaszínházak, bábosok, mimesek szórakoztatják a hídi népeket. Szombaton és vasárnap szünet nélkül programok futnak az Ördögszekér Színpadon, közben az egész város tele programmal, a bőség zavarával találkozik, aki Szeged belvárosában tölti a hétvégét. A napfény, az egyetem, a vidámság városa megmutatja igazi arcát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.