Szórakozás

Tutajon érkezik a makói hagyma a halfesztiválra

Tutajon érkezik a makói hagyma a halfesztiválra

2009. szeptember 4., péntek
Tutajon érkezik a makói hagyma a halfesztiválra

Elindult a makói Maros partról Szegedre pénteken délelőtt az a hagyományos gyergyói tutaj, amely egy mázsa vöröshagymát szállít a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra, ahol többek között egy hatezer adagos óriásbográcsában készítenek hallevet.

A vízi út Makótól Szegedig általában tíz óra hosszat tart, de most lehet, hogy több időbe telik majd, mivel rendkívül alacsony a folyók vízszintje, ezért homokpadok "leselkednek" a járműre, és a sodrás is igen gyenge. Így a biztonság kedvéért egy kisebb motort is szereltek a tutajra, de ezt csak nagyon nagy késés esetén indítják be – mondta el az induláskor az MTI-nel

Tokodi Béla,

a "tutaj kapitánya". A tutajos számításai szerint a hagymaszállítmány valamikor péntek estére ér Szeged határába, ahol éjszakára megpihennek, majd szombat délelőtt hajóznak be a belvárosba, a Tisza parton álló óriásbográcshoz. A hagyományos gyergyói tutaj hiteles mását önkéntesek – a szegedi Móra Ferenc Múzeum szakembereinek segítségével – tavaly készítették el a Maros-parti városban. A gyergyói tutaj az erdélyi tutajkereskedelem legnagyobb járműve volt. Szép, egyenes fából állították össze, hossza elérte a hat, hat és fél ölt (10-12 métert).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.