Szórakozás

Ricanap és apátfalvi lakodalom Ópusztaszeren

Ricanap és apátfalvi lakodalom Ópusztaszeren

2009. szeptember 18., péntek
Ricanap és apátfalvi lakodalom Ópusztaszeren

A napraforgó termesztését és hasznosítását bemutató ricanappal és az apátfalvi lakodalmak hangulatát felelevenítő programokkal várja a vendégeket szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark - tájékoztatta az MTI-t Márton Katalin, az intézmény munkatársa.

Az Amerikából származó napraforgó a XVI-XVII. században az úri kertek dísznövényeként honosodott meg Magyarországon. Idővel átkerült a paraszti kertekbe, majd onnan a szántóföldek, mezsgyék szélére. A szemekből kinyert olajnak máig tartó fontos szerepe van a táplálkozásában, ráadásul a zsír kiváltására is szolgált a böjti időszakokban, a "tányérica" szárából pedig kerítést készítettek, vagy tüzelésre használták. Az emlékpark skanzenjében működés közben mutatnak be egy olajprést, így kiderül, manapság hogyan sajtolnak olajt a magvakból. Mivel a szemek kinyerése társas munkának számított, kiváló alkalom volt az éneklésre, ismerkedésre, majd a közös mulatságra, a "ricabálra". Ezt a hangulatot idézik föl a Ricanapon a skanzen szegedi tanyájában. Szombaton a Makótól 10 kilométerre, a Maros jobb partján fekvő Apátfalva gazdag néphagyományába is pillanthatnak azok, akik ellátogatnak Ópusztaszerre. A leglátványosabb programnak a több mint negyven szereplő közreműködésével bemutatott Apátfalvi lakodalmas ígérkezik, amely hitelesen idézi fel az egykori esküvői szokásokat a templomi kihirdetéstől egészen a mulatságig. A lakodalomban lesz ifjú pár is, ezért

Márton Katalin

arra biztatta a vendégeket, hogy ne üres kézzel jöjjenek, és lepjék meg valamilyen aprósággal a fiatalokat. A látogatók a skanzen portáin megismerkedhetnek az apátfalvi fehérhímzés fortélyaival, a mézeskalács díszítésével, a kosárfonás mesterségével, de ki lehet próbálni a szövést vagy a csuhézást is. Megkóstolhatják a "pátfalvi" kőttest - egy kemencében sült kelt tésztát -, sőt, az ügyes háziasszonyok főzési fortélyait is elleshetik. A játékos kedvűek "parasztolimpián" vetélkedhetnek, kipróbálhatják magukat különböző népi ügyességi játékokban, azokat pedig, akik még többet szeretnének tudni Apátfalváról, viseleti bemutató és régi fotókból összeállított kiállítás várja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.