Szórakozás

Kulturális örökség napjai - Csongrád megye

Kulturális örökség napjai - Csongrád megye

2009. szeptember 18., péntek
Kulturális örökség napjai - Csongrád megye

Szegeden egyebek között a városháza, az alsóvárosi ferences templom és a Szent István téri víztorony nyitja meg kapuit a hétvégén a kulturális örökség napjai idei rendezvénysorozatának keretein belül; a csongrádi megyeszékhelyen a legtöbb programot a Somogyi-könyvtár kínálja.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

, a könyvtár munkatársa az MTI-nek elmondta: miután az idei tematika a szakrális tereket követi, sétát szerveznek

Bálint Sándor

nyomán; a belvárosi túra keretében meglátogatják Szeged templomait. Még látható a Tisztelet tisztelete - a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállítás, amelyre tárlatvezetést biztosítanak. Az Emlékkönyvtárban egy ideiglenes kiállításon a szakrális tereket ábrázoló nyomtatványokból, muzeális könyvekből nyílik kamara-kiállítás. A hétvégén a 15. századi misekönyvtől kezdve különleges kiadványokat nézhetnek meg az érdeklődők, akik két előadást is meghallgathatnak. A könyvtár egyébként a pincétől a padlásig bejárható lesz, különös tekintettel a lapos-tetőre, ahonnan a város fontosabb szakrális terei - a Dóm, a Zsinagóga, a Szerb templom, a Honvéd téri Református templom, az Alsóvárosi ferences templom - jól láthatóak. Szintén a könyvtár szervezésében szombaton délután feltárulnak a Korzó Zeneház titkai, emellett olyan belvárosi sétákat szerveztek, amelyek nem látogatható lépcsőházakba, belvárosi udvarokba vezetnek. A kulturális örökség napjain megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Szegedi Nemzeti Színház, a MÁV székház és a dorozsmai szélmalom is. A Bálint Sándor Művelődési Házban három állandó tárlatot látogathatnak meg az érdeklődők - Bálint Sándor élete és munkássága, Újszeged; Múlt és jelen; Szabadkőművesek, Szeged - illetve egy időszaki kiállítást, Szegfű János festőművész emléktárlatát az Örökségnapokon. Az intézményben a másfél napos rendezvény különleges évfordulóhoz kapcsolódik: éppen húsz éve vehette föl Bálint Sándor néprajztudós, művelődéstörténész, polihisztor, a Legszögedibb Szögedi nevét a művelődési ház, ezért a programok középpontjába élete és munkássága, és a névfelvételi évfordulóhoz kapcsolódó gálaest került. A rendezvény teljes időtartama alatt videó-, DVD- és diavetítés lesz Szeged és Újszeged építészeti örökségéről, Bálint Sándorról, valamint a művelődési ház irodalmi rendezvényeiről. A szegedi események mellett Csongrád megyében számos más program is lesz. Kiszomboron a római katolikus kerektemplom, Makón pedig a

Makovecz Imre

által tervezett Hagymaház lesz látogatható. Domaszéken a helyi értékeket bemutató sétával adóznak az ünnepnek szombaton délelőtt, Hódmezővásárhelyen pedig - szintén szombaton - nyílt ásatás-látogatásra lesz lehetőség a kopáncsi Olasz-tanyánál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.