Szórakozás

Hagymanap Ópusztaszeren

Hagymanap Ópusztaszeren

2009. szeptember 3., csütörtök
Hagymanap Ópusztaszeren

A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak, egyebek között ezekkel ismerkedhetnek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói szombaton–tájékoztatta az MTI-t Márton Katalin, a park munkatársa.

A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, s voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, hanem a hagymapucolás, s a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban. A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat. A vendégek kipróbálhatják a hagymapucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymát és az elkészült füzért haza is vihetik - mondta el a szakember. Bár lehet, hogy a hagymapucolást megkönnyezik, ezt követően az érdeklődők azt is megismerhetik, milyen szerepe volt a hagymának a népi gyógyászatban és a hiedelemvilágban. Az ínyencek hagymalevest kóstolhatnak, a gyerekeket pedig a Barboncások műsora, majd hagymaszagú mesék várják. A vendégek a rendezvény ideje alatt dél-alföldi muzsikát és alföldi dalokat hallgathatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.