Szórakozás

Bor és halászlé a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon

Bor és halászlé a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon

2009. augusztus 28., péntek
Bor és halászlé a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon

Idén is ínycsiklandó hallé készül Szegeden szeptember elején; az idei Nemzetközi Tiszai Halfesztivál azonban emellett bort is kínál a halétel mellé, de sült ökör is forog majd a nyárson–közölték a szervezők egy pénteki sajtótájékoztatón.

A szeptember 4-én kezdődő négynapos fesztivál programját a gasztronómia mellett számos koncert, verseny és szüreti borfesztivál színesíti–mondta el

Kipper György

főszervező. A esemény fő tényezője a halászléfőző-verseny, amelyet szombaton rendeznek a Partfürdőn, illetve idén már a Tisza szegedi oldalán is több főzőhelyet alakítottak ki. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig csaknem százötven csapat nevezett, így az indulók száma várhatóan meghaladja majd a kétszázat. A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet. Az elmúlt tizenkét évben több mint félszázan vehették át az elismerést, a gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Azok, akik először főznek, vasbogrács érdemrendre jogosultak–idén eddig csaknem kilencven új jelentkező van. A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított hatezeradagos óriásbográcsában készíti el hallét. A fesztiválra 200 mázsa halat rendeltek az ételekhez, és 56 mázsa hagymát használnak fel. A rendezvényre már tavaly is 15 ezren látogattak ki, idén is legalább ugyanennyi vendéget várnak. Miután a szervezők fontosnak tartják a halászlé mellett a jó bort is, idén először szüreti fesztivál is kapcsolódik a programokhoz. Ennek helyszíne a Régi Hungária Szálló lesz. A fesztiválhoz kapcsolódóan már hagyományosan több kiállítás nyílik az egykori tiszai halászati eszközökből, horgász- és sárkányhajóversenyt rendeznek, a közönséget könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, tűzijáték és lézershow szórakoztatja majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.