Bor és halászlé a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon


Idén is ínycsiklandó hallé készül Szegeden szeptember elején; az idei Nemzetközi Tiszai Halfesztivál azonban emellett bort is kínál a halétel mellé, de sült ökör is forog majd a nyárson–közölték a szervezők egy pénteki sajtótájékoztatón.
A szeptember 4-én kezdődő négynapos fesztivál programját a gasztronómia mellett számos koncert, verseny és szüreti borfesztivál színesíti–mondta el
Kipper György
főszervező. A esemény fő tényezője a halászléfőző-verseny, amelyet szombaton rendeznek a Partfürdőn, illetve idén már a Tisza szegedi oldalán is több főzőhelyet alakítottak ki. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig csaknem százötven csapat nevezett, így az indulók száma várhatóan meghaladja majd a kétszázat. A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet. Az elmúlt tizenkét évben több mint félszázan vehették át az elismerést, a gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Azok, akik először főznek, vasbogrács érdemrendre jogosultak–idén eddig csaknem kilencven új jelentkező van. A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított hatezeradagos óriásbográcsában készíti el hallét. A fesztiválra 200 mázsa halat rendeltek az ételekhez, és 56 mázsa hagymát használnak fel. A rendezvényre már tavaly is 15 ezren látogattak ki, idén is legalább ugyanennyi vendéget várnak. Miután a szervezők fontosnak tartják a halászlé mellett a jó bort is, idén először szüreti fesztivál is kapcsolódik a programokhoz. Ennek helyszíne a Régi Hungária Szálló lesz. A fesztiválhoz kapcsolódóan már hagyományosan több kiállítás nyílik az egykori tiszai halászati eszközökből, horgász- és sárkányhajóversenyt rendeznek, a közönséget könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, tűzijáték és lézershow szórakoztatja majd.