
Újszentiváni Rétesfesztivál: még több rétest ígérnek



Még több rétest ígér a Csongrád megyei Újszentiván polgármestere az április első hétvégéjén második alkalommal megrendezendő rétesfesztiválon és réteskészítő versenyen.
Putnik Lázár
a programot beharangozó sajtótájékoztatón szerdán, Szegeden elmondta: a már első alkalommal csaknem tízezer látogatót vonzó fesztivált idén kulturális programokkal bővítették. Így bár belépőt kell majd fizetni a látogatóknak, a különböző szórakozási lehetőségek ingyenesek lesznek. Ezek közt bárki kipróbálhatja például a pónilovaglást, ülhet lovashintóra, íjászkodhat, néptáncot nézhet és tanulhat, sőt koncerteken vagy szakmai előadásokon vehet részt. A gyerekeket játszóház várja, múlathatják az időt a csúzlizdában, vagy részt vehetnek egy igazi dél-alföldi lakodalmon is. Idén is lesz "szakmázás" azaz, folyamatos rétesevőverseny, szombaton ismét megmérkőznek a réteskészítők, vasárnap pedig óriás rétest nyújtanak majd a látogatók. A három nap alatt hagyományőrző, színpadi programok lesznek, fellép többek közt az EtnoRom együttes, a Maros Táncegyüttes, a Hóra Színház, a Csík Zenekar, és a Bánát Táncegyüttes is. A szakmai előadásokon kiderül, hogy mitől nyúlik a rétestészta, és hogy milyen tölteléket lehet bele tenni.
Antolik András,
a szervező Antik Rétes Kft. vezetője elmondta: a rétes neve a "réteges" szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, mert eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegből álló sütemény volt. A 16. században 10-12 tésztaréteget is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. Az 1500-as évek végén sok tésztarétegből álló süteményt készítettek töltelékkel, amelyet rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak. A 18. században megváltozott a rétes elkészítési módja. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül. A töltelékek lehetősége szinte végtelen. A legkedveltebb a túró, a dió, a mák, a lekvár, a meggy, a káposzta, a tök, a bab, a krumpli, a mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almásrétes a világ 100 leghíresebb ételei egyike.
















