Szórakozás

Móra-múzeum: az esztéta és a valláskutató vitája

Móra-múzeum: az esztéta és a valláskutató vitája

2008. november 20., csütörtök
Móra-múzeum: az esztéta és a valláskutató vitája

Az elveszett frigyládától a Szent Grálig - Réz András esztéta és Máté-Tóth András valláskutató vitázik a bibliai világ esztétikumáról november 21-én, pénteken 18 órától a Móra Ferenc Múzeumban. Két szenzációs, de teljesen különböző elme „összecsapásának" lehetünk szem- és fültanúi az eseményen, amelyen például azt boncolgatják, hogy a 16. és 17. században mit jelentettek az egyszerű ember számára a vallási kegytárgyak, és azt is, hogy ma fel tudunk-e nézni ezekre, és ha igen, akkor hogyan. Ez azonban csak a vita kiindulópontja... - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Akárhol tűnik fel, az emberek összenéznek, és suttogják: ő az az esztéta, aki hol itt, hol ott bukkan fel. Hallhatjuk a rádióban, láthatjuk a tévében, amint magyaráz. Elemzi a filmeket és a könyveket, a divatot és a falfirkákat, a reklámokat és a valóságshow-kat. Mindenről van véleménye - ő

Réz András

a közismert esztéta, kommunikációs szakember és médiaszemélyiség. Miközben reklám- és tömegkultúra-elméletet oktat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, és filmtörténetet a Budapesti Média Intézetben, vezeti a Werk Filmakadémiát, reklámügynökséget és könyvkiadót irányít. Rajong a horrorfilmekért, utálja a focit, szereti a számítógépes játékokat, fura a viszonya az ezoterikához és - bármilyen hihetetlennek tűnik - olykor szorong. Mint talán mindannyian néha. Erről ő könyvet is írt. Hogy a Bibliát, a vallást és a bibliai világ esztétikumát hogyan látja, arról csak elképzelésünk lehet. Legalábbis még néhány napig. Minden kiderül ugyanis november 21-én, amikor a Móra Ferenc Múzeumban

Máté-Tóth Andrással

, az ismert teológus, valláskutatóval találkozik. Komoly „összecsapás" várható a témában, de mindössze ennyi a biztos az estével kapcsolatban. Hogy az egyébként nyitott, mások elmélkedésein is elgondolkodó szakemberrel, Máté-Tóth Andrással megtalálják-e a közös hangot, ma még kérdés. Máté-Tóth András ugyanis egy másik, más világot képvisel. A vallás, a vallástudomány a szakterülete, az élete. Blogján, az Interneten is "Isten hozott..."-tal köszönti a látogatókat. 1991-ben teológiai doktorátust szerzett a Bécsi Egyetemen, most ott oktat magántanárként. Emellett az Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének tanszékvezető docense is. S bár szakmai szemmel látja a bibliai világ esztétikumát, nyitott, mások véleményét is befogadó szakember hírében áll. Az pedig, hogy Réz Andrással közös nevezőre jutnak-e a témában, november 21-én, pénteken 18 órától kiderül a Móra Ferenc Múzeumban - közölte a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.