Szórakozás

Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós első magyarországi közös tárlata

Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós első magyarországi közös tárlata

2008. szeptember 26., péntek
Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós első magyarországi közös tárlata

A magánéletben egy párt alkotnak, sőt a munkájuk is ugyanaz, mégis azt vallják, ezt csak magányosan lehet művelni; Szegeden a Regionális Összművészeti Központban megnyílt Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós festőművészek első közös magyarországi tárlata.

A megnyitó előtt a művészházaspár az MTI-nek elárulta, hogy bár itthon valóban nem állítottak ki még közösen, külföldön számos alkalommal mutatták be együtt alkotásaikat Párizstól, Bukarestig. Ennek a hiánynak pedig egyetlen oka volt: nem hívták őket. Emellett pedig, meg kell vallani, az ember fia nem szokott kettesben kiállítást csinálni; vannak csoportos és egyéni tárlatok - mondta mosolyogva

Szűts Miklós

. A kérdésre, hogyan fér meg egymás mellett két "dudás",

Vojnich Erzsébet

elmondta: teljesen külön dolgoznak. Nem is lehet, hogy egyszerre ketten is egy helyszínen alkossanak. Erre egyszer volt példa, amikor férje műtermét átalakították, de akkor már családi problémák keletkeztek a festőpaletta elhelyezéséből is. Férje ugyanis balkezes, ez pedig komoly ellentétet szült kettejük közt a munka során - tette hozzá nevetve. Így marad a szigorú magány a munkában. Szegeden a Scolar Kiadó gondozásában róluk megjelent könyv alkalmából nyílt kiállításuk.

Sugár S. András

, a Scolar vezetője elmondta az MTI-nek, hogy ő volt az ötletgazdája a közös kiállításnak és albumnak, a művészházaspár pedig nyitott volt és tevőlegesen is részt vett a megvalósításban. Szűts Miklós tervezte a könyvet, a szóróanyagot és a plakátot. Vojnich Erzsébettel közösen válogatták a képeket, a róluk, velük foglalkozó írásokat, s

Parti Nagy Lajos

író szerkesztette a szövegeket. Az írásokban 21 magyar író, esztéta, kritikus - köztük

Esterházy Péter, Závada Pál, Bodor Ádám, Spiró György, György Péter, P. Szűcs Julianna, Szilágyi Ákos, Balla Zsófia

- fogalmazta meg szubjektív gondolatait, vagy éppen elemezte a művészházaspár munkáit. Esterházy Péter külön ehhez az albumhoz írt bevezetőt Most jut eszembe, mégis van művészet címmel. A november végéig látható kiállítás képeiről a művészek elmondták: jelentős részük a közelmúltban készült, egy hónapig ugyanis teljes magányban alkottak. Miklós Párizsban járt, Erzsébet itthon dolgozott. Ennek eredménye nyolc Szűts- és huszonkét Vojnich-munka lett. Ezek java része látható Szegeden. A Reök-ben emellett kéthetente "szubjektív tárlatvezetés" is lesz.

Tóth Krisztina

író, költő október 11-én,

Szilágyi Ákos

költő 25-én, novemberben Závada Pál és Parti Nagy Lajos író tart tárlatvezetést, majd beszélget a közönséggel és dedikálja műveit. A pár egyébként legközelebb tavasszal örvendezteti meg a közönséget egy közös kiállítással, valószínűleg ugyanebből az anyagból, de akkor már Stuttgartba kell ezért utazni - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.