Szórakozás

Tudnivalók a mosolygósan kritikus tömegről

Tudnivalók a mosolygósan kritikus tömegről

2008. szeptember 17., szerda
Tudnivalók a mosolygósan kritikus tömegről

Fotók: Gémes Sándor

A kritikus tömeg, ha kerékpárra száll, nem attól kritikus, hogy jelszavakat skandál, transzparenseket hordoz, a kormányt vagy a városvezetést szapulja, még ha a kerékpározás helyi lehetőségeit tekintve van is miért... A kritikus tömeg fajsúlya, mennyisége, nagysága és minősége a kritikus. Hogy a "Critical Mass" valójában milyen hatást tud elérni e módon, mennyire figyelnek rá a politikusok, a városi közlekedésért felelős döntéshozók és hivatalnokok, az más kérdés. A megmozdulás célja a figyelemfelhívás és nem utolsósorban egy jó kerekezős közösségi együttlét, amit a szabályok betartásával, nemre és korra való tekintet nélkül mindenki nyugodtan bulira vehet.

A Critical Mass a világszerte elterjedt városi kerékpáros felvonulás neve, melyet Magyarországon áprilisban, a Föld Napján, illetve szeptemberben, az Autómentes Napon tartanak meg az ország több városában. A felvonulások során a kerékpárosok egy kihirdetett útvonalon - általában rendőri biztosítással - haladnak. Gyakori, hogy előre meghatározott helyeken vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére. (E súlyemelés persze a résztvevők közül senkire nézve nem kötelező, sokan megpakolt kosarakkal, csomagtartóval gurulnak végig.) Az első "Critical Mass"-t (röviden CM) 1992. szeptember huszonötödikén szervezték San Franciscóban. New Yorkban a hatóságok először támogatták, majd évek múltán korlátozásokat vezettek be a kerékpáros felvonulás megfékezésére, sőt 2004 folyamán rendőri akciók keretében tömeges letartóztatásokra és kerékpárelkobzásokra került sor. Budapesten több civilszervezet is szervezett a rendszerváltás óta kerékpáros felvonulásokat. Négy éve szeptember huszonkettedikén az "Autómentes Nap" alkalmából a korábban is aktív csoportok új aktivistákkal megszervezték a „Critical Mass Budapest” demonstrációt. Egy évvel később ezen a napon már vidéki városok is bekapcsolódtak az akcióba, így Debrecen, Győr, Hajdúböszörmény, Orosháza, Pécs, Szeged. Ez évben a Föld Napjához kapcsolódva Budapesten nyolcvanezer ember vonult fel, megdöntve ezzel minden korábbi rekordot. Szegeden is minden évben egyre többen gyűlnek össze a kerékpáros közlekedés hívei a Dóm téren. Idén tavasszal a zuhogó eső sem állhatta útját a bringás programnak, s a várost körbejáró táv első negyedére az égi áldás is alábbhagyott, majd még a Nap is kisütött.

A szervezők mindig is hangsúlyozták a rendezvény "szigorúan" politikamentes jellegét, egy éve egy Nagy-Magyarország zászlót vivő kerékpárost a rendezők kérésére a rendőrség ki is emelt a kritikus tömegből. És valóban, jókedvű, sok mókás emberrel megáldott, akár még flörtölésre is alkalmas, egyre nagyobb csapat szokott összeállni egy-két órára... A növekvő kritikus tömeg szeptember 22-én, hétfőn kel útra 17 órakor a Dóm térről, hogy aztán a polgármesteri hivatal előtt is megemelje - kalapja helyett - biciklijét. A hétvégén pedig különböző

kerékpáros és közlekedésbiztonsági programok

várják a "saját erős" közlekedés híveit. (Ezekről és a hétfői felvonuláshoz kapcsolódó tudnivalókról rövidesen részletesen is beszámolunk portálunkon!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.