Szórakozás

Szerdán kezdődik a VII. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál Szegeden

Szerdán kezdődik a VII. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál Szegeden

2008. szeptember 8., hétfő
Szerdán kezdődik a VII. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál Szegeden

A legtöbb egyszerre vetítő gép világrekordjának felállításával szerdán este a szegedi Régi Zsinagógában elkezdődik a VII. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál vasárnapig tartó programja.

Az első 8 milliméteres keskenyfilmmel dolgozó kamera gyártása 1932-ben indult, az egyszerű és olcsó, így szélesebb tömegekhez is eljutó technológia gyorsan népszerű lett, kezdetben főként Németországban - mondta az MTI-nek

Rózsa Péter

, a fesztivál egyik szervezője. A keskenyfilm igazi sikerét azonban az hozta meg, hogy a japán cégek is bekapcsolódtak a gyártásba a hatvanas években, ekkor megtízszereződött a kamerák és vetítők száma, elindult hódító útjára a mai is használatos formátum - közölte a szakember. A technológia alkonyát a VHS megjelenése okozta a nyolcvanas években, ekkor a "Super 8" kezdett kiszorulni a házi filmkészítésből, azonban nem tűnt el teljesen. Maradtak filmklubok, a technológiához ragaszkodó amatőrök, s a profi játékfilmeknél is egyre gyakrabban föltűnnek keskenyfilmre forgatott jelenetek vagy ezzel a technológiával készült archív részletek - tudatta Rózsa Péter. Hozzátette: a forgalmazók jelzései alapján a "Super 8" egyfajta reneszánszát éli, hiszen az elmúlt években növekedett a filmnyersanyag értékesítése, s egyre többen foglalkoznak a filmek előhívásával, digitalizálásával. Magyarországon több ezren használhatnak "Super 8-as" technikát, a nyersanyag beszerzésével nincs gond, kamerát és vetítőt azonban csak régiségkereskedőknél vagy piacokon lehet vásárolni - mondta a szervező. 2001-ben Szegeden azért hívták életre a nemzetközi fesztivált, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon a csak Super 8mm-es technikát használó alkotóknak. Az idei versenyprogramban kilenc kategóriában összesen 41 filmet láthat majd a közönség. A fesztivál öt napja alatt azonban kiállítás mellett koncertek, szakmai beszélgetések is várják az érdeklődőket és lesz immár hagyományos analóg multimédia performansz is, ahol a főszerep a "8 milliméteres" filmeké, a zenéé, az élő szövegé és a mindezt összefogó varázslaté.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.