Szeged

A Sótartó a bizonyíték: Még él a klasszikus szegedi konyha

A Sótartó a bizonyíték: Még él a klasszikus szegedi konyha

A Roosevelt téri halászcsárda 1996 óta a szegedi vendéglátás biztos pontja. A Sótartó népszerűsége továbbra is töretlen.

SzegedMA
Szerző: SzegedMA
1 órája
A Sótartó a bizonyíték: Még él a klasszikus szegedi konyha

Sótartó. Ez a név 1996 óta a szegedi gasztronómia egyik biztos pontja, a hagyományos magyar konyha és a halételek fellegvára, ám a vendéglátóhely ma már nem csupán egy étterem; egy helyi jelenség, amelynek népszerűsége immár közel harminc éve töretlen, és amely egyre gyakrabban kényszeríti a szegedieket az előzetes asztalfoglalásra – írja a Magyar Nemzet. A Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács nevével fémjelzett Roosevelt téri egység tartós sikerét vizsgálva feltárul a helyi vendéglátás dinamikája, melyben a minőség, a nosztalgia és az árazás egyensúlya kulcsfontosságú.

A hagyományos ízek kedvelői a Sótartóban jó helyen járnak. (Fotó: Magyar Nemzet)
A hagyományos ízek kedvelői a Sótartóban jó helyen járnak. (Fotó: Magyar Nemzet)

A Sótartó: múltidéző kincs

A Sótartó sikerének egyik titka a hagyományok ápolása és a hangulatos miliő. 

Míg a bejáratnál azonnal szembesül a vendég a nagy kereslettel, a hétvégenként megnyitott, boltíves, nyerstéglás Dankó terem szinte múzeumi élményt nyújt. 

A falakat régi szegedi levelezőlapok, térképek és történelmi litográfiák díszítik, mint például az 1848-as képviselőház ülését ábrázoló metszet, ezzel erősítve a helyi kötődést. Ez a múltidézés és a stabil, hagyományos ételek kínálata teszik a Sótartót azzá az alapintézménnyé, ahol a szegediek generációi érzik jól magukat.

Mit kínál a konyha?

A Sótartó hagyományos étlapja olyan alapfogásokat sorakoztat fel, mint a gulyásleves, többféle halászlé, ropogós csülök, de megtalálhatók a helyi ízeket képviselő ponty és szürkeharcsa szegediesen elkészítve is. A beszámoló szerint: a halászlé „élvezhető volt, de nem érte el a legjobbak szintjét”, és a halat is túlfőzték. Ugyanakkor kiemelik a friss kenyeret és a helyben panírozott hagymakarikát. 

A Gundel palacsintával való elégedettség és a borszaküzletre emlékeztető kínálat (több mint húsz minőségi magyar bor decire is kimérve) mind pozitívumot jelentenek. A hely továbbra is az ajánlott kategóriába sorolható, bizonyítva, hogy a hagyományos konyha iránti igény nincs hanyatlóban.

A teljes cikk ITT olvasható.

További híreink:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.