Megérkeztek az őszi és a gombaszezon is elstartolt. Itt van néhány különleges recept tipp, amivel feldobhatod a konyhádat.
Az ősz beálltával a gombaszezon is elstartolt, és bár Csongrád-Csanád vármegye síkvidéki jellege nem teszi az ország legfőbb gombászparadicsomává, a piacokon és élelmiszerboltokban egész évben kaphatók a gombák, amelyekkel különleges recepteket készíthetünk. Ahogy a hegyvidéki erdőkben gazdag termés várja a gyűjtőket, a szegedi boltok polcai is tele vannak ínycsiklandó alapanyagokkal, amelyekkel feldobhatjuk a konyhánkat.
A leggyakoribb bolti gombák, mint a csiperke és a laskagomba, a hétköznapi ételekben is remekül megállják a helyüket, de érdemes kilépni a komfortzónából. A mezei csiperke enyhe, kellemes íze lehetővé teszi, hogy sokféle fűszerrel és alapanyaggal kombináljuk.
Ahelyett, hogy rántott csiperkét készítenénk, próbáljuk ki a töltött gombafejeket kapros-juhtúrós krémmel. Ez az étel a hagyományos töltött gombák friss és modern változata.
A laskagomba húsos textúrája miatt ideális húspótló.
Készíthetünk belőle "pulled pork" stílusú szendvicset pikáns BBQ szósszal, vagy fűszerezve, ropogósra sütve is fogyaszthatjuk.
Ezek a receptek megmutatják, hogy az egyszerű bolti gombák is lehetnek egyedi és izgalmas fogások alapanyagai.
Bár a vargánya és a rókagomba inkább a hegyvidéki területeken terem, a jobb élelmiszerboltokban és a szegedi piacokon ma már könnyedén beszerezhetők az egzotikusabb fajták is, mint a shiitake gomba. Intenzív, umami íze ideálissá teszi ázsiai ételekhez.
A shiitake gombás pirított tészta vagy a gombás rizottó igazi gasztronómiai élményt nyújtanak.
A gombás receptek skálája tehát szélesebb, mint gondolnánk. Érdemes megkóstolni a shiitake gombával készült mexikói enchiladát is, ami egy váratlan, de annál finomabb kombináció. Ezek a különleges receptek bizonyítják, hogy a konyhai kreativitásnak nincsenek határai, és a legkülönfélébb ízvilágok is megjelenhetnek a szegedi háztartásokban.
A gombaszezon alapszabálya, hogy a gyűjtött gombákat szakértővel kell bevizsgáltatni. A bolti gombák esetében ez a lépés elhagyható, ami nagyban megkönnyíti a főzést. Szegeden a piacokon és a nagyobb élelmiszerboltokban is széles a választék, így bárki könnyedén hozzájuthat a legnépszerűbb fajtákhoz. Fontos azonban, hogy vásárláskor mindig ellenőrizzük a gombák frissességét és minőségét. Egy friss, kemény gomba a garancia a finom végeredményre. A recept tehát csak a kezdet, a minőségi alapanyagok kiválasztása kulcsfontosságú.
A gombaszezon tehát nem csupán a természetjáróké, hanem a konyhában kísérletezőké is. A Dél-Alföldön élők is élvezhetik a gombák sokszínűségét, hiszen a helyi piacokon és boltokban kapható fajták is számtalan különleges recept alapjául szolgálhatnak. A megszokottól eltérő elkészítési módok felfedezése új ízeket hozhatnak a konyhába, és bizonyítják, hogy a gomba sokkal több, mint egy egyszerű köret.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.