Szeged

Így kerülhet ki a szemét a szegedi kukákból +videó

Így kerülhet ki a szemét a szegedi kukákból +videó

A városi életben fejtörést okozhat a konyhai zöldhulladék felelős kezelése. Szerencsére Szegeden is van lehetőség értékes komposzt készítésére.

Juhász Viktor
14 órája
Fotó: kert.tv
Így kerülhet ki a szemét a szegedi kukákból +videó

A városi élet egyik legnagyobb kihívása a környezettudatos hulladékkezelés, különösen, ha valaki komposztálni szeretne, de nincs saját kertje. Míg a családi házas övezetekben a kerti komposztálás könnyedén megoldható, a panellakásokban és bérházakban élőknek kreatív megoldásokra van szükségük. Szerencsére Szeged számos lehetőséget kínál a konyhai zöldhulladék felelős kezelésére, a beltéri rendszerektől a közösségi gyűjtőpontokig.

Szegeden is számos lehetőség kínálkozik arra, hogy értékes komposzt készüljön a háztartási maradékokból. Fotó: kert.tv
Szegeden is számos lehetőség kínálkozik arra, hogy értékes komposzt készüljön a háztartási maradékokból. Fotó: kert.tv

A beltéri komposzt két arca: giliszta és fermentáció

A kert nélküli komposztálás élvonalában a vermikomposztálás és a Bokashi módszer áll. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy a lakásban, akár egy kisebb erkélyen is megkezdődjön a szerves anyagok lebontása, minimális szaghatás mellett.

A vermikomposztálás során speciális giliszták (általában vörös trágyagiliszták) végzik a munkát rétegezhető ládákban, kizárólag zöldség- és gyümölcsmaradékok, kávézacc, teafilter etetésével. 

A végeredmény egy rendkívül tápanyagdús gilisztakomposzt. 

Többféle gilisztakomposztáló rendszer is beszerezhető, az egyszerű ládáktól a stílusosabb darabokig:

 

Ezzel szemben a Bokashi fermentáció egy anaerob (levegő nélküli) japán eljárás, amely speciális korpa segítségével szinte minden konyhai hulladékot (akár főtt ételmaradékot, húst, tejterméket is) képes kezelni. A fermentált anyagot azonban a teljes értékű komposzttá váláshoz még el kell ásni, vagy tovább kell komposztálni.

 

A harmadik út: a gyors és kompakt elektromos komposztáló

Azok számára, akik a gyorsaságot és a térfogatcsökkentést tartják szem előtt, az elektromos komposztálók jelenthetik az ideális megoldást. Ezek a konyhai gépek hő és őrlés segítségével akár órák alatt nagymértékben csökkentik a konyhai hulladék tömegét. Az eredmény egy steril, szárított, dúsított anyag, ami nem igazi komposzt, de kiválóan alkalmas talajkiegészítőnek. Bár a technológia drágább beruházás, sokak számára a kényelem és a gyorsaság felülírja ezt.

A szegedi zöld közösség ereje: a közösségi komposztpontok

Szegeden is egyre népszerűbb a közösségi komposztálás, amikor a város lakói különböző megoldásokkal rukkolnak elő, mint a kerékpáros komposztfutárok, vagy a közösségi kertek, ami lehetőséget ad azoknak, akik nem akarnak vagy tudnak beltérben komposztálni. Ezek a programok kulcsfontosságúak a város zöldítésében.

A helyi kezdeményezések, mint például az Ág utcában és a Megálló Közösségi Házban elhelyezett gyűjtőpontok, lehetőséget biztosítanak a lakóknak a konyhai zöldhulladék felelős leadására. 

A közösségi komposztálás sikere azon múlik, hogy a nitrogénben gazdag zöldhulladékot megfelelően keverik-e a széntartalmú anyagokkal (pl. fűrészpor, száraz falevél). 

 

A szegedi lakosok számára így már nem kifogás, hogy a kert hiánya miatt a szemétbe dobják a szerves hulladékot. A vermikomposztálótól a közösségi gyűjtőpontig mindenki megtalálhatja a saját életstílusához illő, környezettudatos megoldást.

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.