Két népszerű boros rendezvény van Szegednek, a szegediek mindkettőt imádják. A hét témája náluk a hét eseménye, a Bortér.
Ma kora este megnyitja kapuit a Bortér, ami immár tizenharmadik alkalommal garantál remek őszesti hangulatot a Dóm téren. Lapunknál ez a hét témája, kedden egy borász véleményét olvashatták, ma a olvasóink és több kiállító véleményéből válogattunk.
Az gyakorlatilag látatlanba kijelenthető volt, hogy a Bortér legalább olyan népszerűségnek örvend, mint a Borfesztivál. A két rendezvény keretbe foglalja a nyarat, ahogy egyik olvasónk írta:
A Borfesztiválon elmondjuk a barátoknak mit tervezünk a nyáron, a Bortéren meg elmeséljük milyen volt, vagy éppen sztorizgatunk a közös nyári élményekről.
Akik írtak nekünk, azok közül szinte mindenki támogatta mindkét rendezvényt, azonban azt többen is megjegyezték, hogy a Borfesztivál és a Bortér is elérte maximumot, ami a területet és a kiállítók számát illeti. Igaz volt aki az Aradi vértanúk terére bővíteni, vagy a Borfesztivál esetében a Városháza előtti területre is bódékat építene. Ezek azonban a Belváros forgalmi helyzetét tovább rontaná, ami így is elég bosszúságot ad a szegedieknek.
Bár még nem ismerjük a Bortér árait, olvasóink már előre félnek attól, hogy drága lesz a bor. A többség viszont megértő, mert a pénzért legalább minőségi nedűt lehet kortyolgatni a hétvégén. Érdekes felvetés a kóstolójegy bevezetése, egyik olvasónk egy francia borfesztiválon találkozott vele.
Az önkormányzat a város lakóinak lehetőséget kínált a kedvezményes kóstolójegy vásárlásra. A rendszer lakcímhez kötött, egy felnőt egy ilyet vásárolhat, a továbbértékesítést szigorúan büntetik. Igaz játszani sem éri meg vele, mert ezzel nyolc tételből nagyjából fél decit lehetett inni, leadva a jegyet cserébe. Lehet érdemes lenne ilyenben gondolkozni Szegeden is
- írta Telek Lajos, aki azt is hozzátette, hogy a Bórtér talán kevesebb turistát vonz és emiatt közelebb áll hozzá és nagyon sok ismerőse is hasonlóan vélekedik.
Tegnap írtunk arról, hogy Szeged úgy lesz a bor fővárosa kétszer egy évben, hogy a város környékén csupán egyetlen, a rendezvények szintjén értelmezhető borászat működik. Nagyon sokan sajnálkoznak, hogy a homoki borok, a pusztamérgesi rizling ma már szinte fellelhetetlen.
Régen nem is ittunk más bort jóformán. Ehhez egyszerűen hozzá lehetett jutni, olcsó volt és kiváló minőségű. Ma már csak egy ismerősöm készíti a mérgesi rizlinget, ami kóstolót kapok belőle, az ünnepnapokon kerül az asztalra
- fogalmazott Földi Ferenc, hozzátéve, hogy az Újvári pincészet egy lokálpatriótának és a jó bort kedvelőnek kihagyhatatlan.
A szegedi bortermelést és a környékbeli borkultúrát egyedüliként életben tartó Újvári pincészetről sokan nem is hallottak még, derült ki az üzenetekből. Azt viszont szinte mindenki leírta, hogyha már van ilyen, akkor ennek a pincészetnek kiemelt helyet, és megjelenést kell adni.
Kis túlzással róluk kellene elnevezni a fesztivált. Nem tudom, hogy mekkora kapacitással bírnak, de az a minimum, hogy itt kedvezményesen, vagy akár ingyen kapják meg a legjobb helyett, cserébe például az önkormányzat rendezvényeire szállíthatnának kóstolót. Nem is tudtam róluk, és ez nem biztos, hogy csak az én szégyenem. Remélem nyitott ajtókat döngetek
- írta Varró Pál.
Több olvasónk is jelezte, hogy szívesen küldene nekünk messenger üzenet helyett elektronikus levelet, de nem tudja e-mail címunket: várjuk leveleiket a szegedma@mediaworks.hu mail címre.
A Bortér előkészületei már hetek óta zajlanaka Dóm téren, a borászok már átvették a bódékat, este 6 órakor a Széchenyi térről induló felvonulással veszi kezdetét a rendezvény.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.