Szeged

Borzalmas aszály sújtja a Tiszát (Galéria + Videó)

Borzalmas aszály sújtja a Tiszát (Galéria + Videó)

Súlyosan érinti az aszály hazánk keleti részét

Márton Andrea
2024. augusztus 27., kedd
Borzalmas aszály sújtja a Tiszát (Galéria + Videó)

Rég látott szintre süllyedt a szőke folyó vízállása. Képeink a Szegedi Rakpartnál készültek, de a Közép-Tisza vidékén van olyan szakasz is, ahol akár át is lehet sétálni egyik partról a másikra.

Fotó:  Mészáros János és Nagy Balázs. 

 

Az elmúlt időszakban akkora volt a hőség és az aszály, hogy Cibakházánál újra előbukkant az óriási homokpad, Vezsenynél pedig szinte félig kiszáradt a Tisza.

 

Szegeden előbukkantak szigetek, amelyet eddig víz borított, viszont a duzzasztónak köszönhetően 80 cm alá nem megy a vízállás. Ez pedig jóval meghaladja a városban valaha mért legalacsonyabb, mínusz 250 cm-es vízállás.

A Tisza vízállása a Közép-Tisza vidékén rendkívül alacsony, írta a Szoljon.hu. Sőt, egyes szakaszokon szinte teljesen kiszáradt a folyó. A portál videót készített Vezsenynél, amelyből kiderül, van, ahol lényegében átjárható a meder. Arra azonban külön felhívják a figyelmet, hogy a folyón átkelni egyébként az örvények és medermélyedések miatt nem ajánlott.

Íme, a látványos videó az extra alacsony vízállásról, amit itt lehet megnézni:

 

2022-ben különösen súlyos aszály sújtotta Magyarországot, azon belül is főleg az Alföldet. Idén a hetek óta tartó hőség miatt úgy tűnik, visszatért a két évvel ezelőtti apokalipszis. A HungaroMet helyzetjelentése alapján hazánk területének közel kétharmadán közepes vagy nagy fokú aszály jelei figyelhetők meg, a korábbi záporok pedig csak kevés helyen enyhítették számottevően a csapadékhiányt – pedig az olyan növények, mint a mostanában elvirágzó kukorica, épp ilyenkor igényelnék a legtöbb csapadékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.