Szeged

Momentum kudarc Szegeden: Cseh Katalinra sem kíváncsi senki

Momentum kudarc Szegeden: Cseh Katalinra sem kíváncsi senki

Látványos szakaszába lépett a Momentum haldoklása

Kovács György
2024. április 29., hétfő
Fotó: Kovács György/Szeged Ma
Momentum kudarc Szegeden: Cseh Katalinra sem kíváncsi senki

A momentumosok büszkék rá, hogy megrövidítik Szeged vagyonát is - ez viccnek gyenge lenne, kampánytémának pedig teljesen abszurd, de mégis így van: azért kérik a momentumosok a szavazópolgárok támogatását, hogy továbbra is visszatartsák a magyaroknak járó forrásokat. Az eredmény meg is látszik, a Momentum még egy Cseh Katalint felmutatva sem tudta standjukhoz csábítani a szegedieket. Az "utcafórum" tragikomédiába ment át.

Érdeklődők híján egymással beszélgetnek az aktivisták. Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

A Momentum Mozgalom haldoklása látványos szakaszába lépett. Jó ideje zsugorodik a támogatottságuk, a Nézőpont áprilisi felmérése szerint már az 5 százalékos küszöb alá is bezuhantak. Mint arról beszámoltunk, a pártnak már az EP-re való 20 ezer ajánlás összegyűjtése is nehezére esik. A napokban egy kétségbeesett üzenettel próbálták a standjaikhoz invitálni az egykori szimpatizánsaikat. Persze belsős levelükben is a kormányt okolták kudarcos szereplésük miatt, de érdemes megjegyezni, Magyar Péter Tisza Pártja már az első napon megszerezte a szükséges aláírásokat. Ezzel ellentétben - meg nem erősített, ellenzéki információink szerint - több mint egy hét alatt az aláírások felét sem szerezték még meg a momentumosok. Az viszont teljesen bizonyos, hogy a Nemzeti Választási Irodánál még mindig nem adták le az induláshoz szükséges aláírásokat, ami önmagáért beszél.

 

Kizavarták a politikusokat aláírást gyűjteni

A Momentum parlamenti frakciója nem jelent meg az Országházban, ennek az oka az lehet a Magyar Nemzet információ szerint, hogy Momentum az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges aláírásokat sem tudta mostanáig összegyűjteni jónéhány településen, így a párt országgyűlési képviselői is kénytelenek voltak országszerte segíteni az aláírásgyűjtésben. 

A Momentum hiányát a parlamentben Simicskó István a KDNP frakcióvezetője is felfedezte, aki azt mondta,

nagy a baj, ha egy parlamenti frakció nem jelenik meg az Országgyűlésben.

 

Szegednek Cseh Katalin jutott, de a kudarcos "utcafórumról" gyorsan távozott

Megérkezett Cseh Katalin az utcafórumra, ahol csak aktivistái és a sajtó várta. Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

A botkás standokat a szegedi Momentum már lecserélte sajátjukra, próbálják menteni a menthetőt. A múlt hét folyamán EU-s plakátkampányt is indítottak az Aradi vértanúk terén, amiben olyan állítások szerepelnek, minthogy Cseh Katalin és Donáth Anna "azért dolgoznak, hogy a hazánknak járó, uniós támogatások végre a magyar emberekhez kerüljenek." Az időzítés azonban nem volt túl szerencsés, mivel nem sokkal a kihelyezés után Donáth Anna már nyíltan bevallotta közösségi oldalán:

Büszkén vállalom, hogy az Orbán-kormánnyal szembeni jogállamisági eljárások egyik kezdeményezője a Momentum.

Csakhogy ezzel pont az ellentétét érték el, mint amivel épp haknizni próbáltak, azaz hogy uniós forrásokat hoznának haza. Épp ellenkezőleg, rendszeresen próbálják gátolni azokat, amire ezek szerint még büszkék is. Mondjuk ebbe az ellentmondásba nem először kerülnek, a képviselőjelölti hely nélkül maradt momentumos szegedi alelnök, Halász Noémi is posztolt már olyat, hogy "haza kell hozni az EU-s pénzeket" - kár, hogy ezt nem jelezte hamarabb saját pártja EP-képviselőinek.

Politikai munkájuk meghozta a gyümölcsét: a Cseh Katalinnal megszervezett szegedi utcafórum meghirdetett kezdetére senki sem volt ott, csak a sajtó és a kirendelt aktivisták.

Jobb híján az "utcafórum" átcsapott a plakátok előtt egy sajtótájékoztatóba, amit követően a képviselő már vissza sem ment a standhoz, inkább sebtében távozott. Szerkesztőségünk egy háromnegyed órát töltött a helyszínen, ezalatt összesen két ember írt alá a momentumos standnál.

Sikerült találniuk két aláírót. Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

A legnagyobb munkát Nagy Sándor alpolgármester végezte, aki elforgatta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tábláját, hogy az ne látszódjon a villamosmegállóból nézve. Ezt követően unalmában fel-alá sétálgatott, végül pedig saját plakátjukat kezdte olvasgatni.

Nagy Sándor unalmában olvassa a momentumos plakátot. Fotó: Kovács György/Szeged Ma


 

 


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.