Szeged

Múltidéző: A híd amiért egy emlékművet leromboltak, egy villamosvonalat megszüntettek +fotó +videó

Múltidéző: A híd amiért egy emlékművet leromboltak, egy villamosvonalat megszüntettek +fotó +videó

A Bertalan-híd negyvenöt éves története

2024. február 18., vasárnap
Múltidéző: A híd amiért egy emlékművet leromboltak, egy villamosvonalat megszüntettek +fotó +videó

A hetvenes években Szeged forgalma megkövetelte egy új híd építését, amit 1979-re meg is építettek. A hazai Tisza szakasz leghosszabb hídja az átadás óta az egyik legforgalmasabb közútja Szegednek.

Két év alatt készült el a második szegedi híd, 1979 novemberében adták át

 

Az már a hetvenes évek elején egyértelműen látszott, hogy a Belvárosi híd nem lesz elég a Szeged-Újszeged közötti forgalomnak, így a város új híd tervezésébe fogott. A hídnak a helye adta magát, a Római körút és az akkori Odesszai, mai Temesvári körút közé tervezték az átkelőt, ami közel teljessé tette a nagykörutat.

A Bertalan emlékmű "útban volt" a híd építésénél

 

Ahhoz, hogy a híd megépüljön két „akadályt” kellett megszüntetni. Az egyik az akkori 2-es villamos volt, ami a Belváros és a Városi Stadion között járt a Tisza parton. A vonalon 1977 február 28-án közlekedett utoljára villamos, ezt később busszal, majd a 9-es trolival pótolták. Az újszegedi oldalon már komolyabb beavatkozásra volt szükség, a 73 évig magsodó Bertalan-emlékművet kellett elbontani. A nyolcemeletes ház magasságának megfelelő, 26 méteres vasbeton obeliszket robbantással próbálták meg eltüntetni. Ez csak részben sikerült, mert ahogy a korabeli videón látszik, az emlékmű nem rogyott össze, csak megdőlt a robbantás után, így a a maradványait el kellett bontani.

 

A híd megépítésére hat tervet készített az UVATERV vállalat, a tervek közül háromban a maihoz hasonló híd szerepelt, három terv viszont egy függőhíd megvalósítását tartalmazta. Végül egy acélszerkezetű, gerinclemezes gerendahíd mellett döntöttek, aminek a hossza 1290,5 méter, 19,4 méter széles, kétszer két sávot építettek az autóknak, a járókelők és a kerékpárosok mindkét oldalon egy-egy járdát kaptak. Az előkészítési munkák 1976-ban kezdődtek, a hidat 1977-ben a Ganz-MÁVAG kezdte építeni, a munkálatok két évig tartottak, a kivitelezésnek 627 millió forintos költségvetése volt. A hidat végül „november 7. tiszteletére”, 1979. november 5-én adták át. A Délmagyarország fotósa, Somogyi Károlyné több alkalommal is dokumentálta a munkálatokat, ebből most negyven soha, vagy csak nagy régen látott képet adunk közre.

 

A híd pillérjeinek cölöpjeit, Magyarországon először alkalmazott technológiával, 40 méterrel a térszín alá fúrták le, a cölöpök összhossza 7678 folyóméter. A híd elemei a GANZ-MÁVAG hídüzemében készültek Budapesten, azokat 100 tonnás úszódaru segítségével emelték a helyükre. Amikor összeért a híd, 15 milliméteres eltérés volt az elemek között, ami az időjárás miatt volt így, a végleges illesztéssel meg kellett várni a melegebb időjárást. Akkor már véglegesen összeért és illeszkedett is egymáshoz a híd minden eleme.

A híd neve a tervek szerint Északi híd lett volna, de mire átadták a hivatalos neve Felsővárosi híd lett. A szegediek azonban egyszerűen csak régi és új hídként emlegették Szeged két tiszai átkelőjét. Bár ez a megnevezés, elsősorban az idősebbek körében még mindig él, 2001-ben Bertalan-hídra keresztelték az 1979-ben átadott építményt. Ezzel állítottak emléket Bertalan Lajosnak aki a 19. század legjelentősebb magyar vízépítési munkájának, a Tisza-szabályozás befejezésének irányítója volt, és akinek a tiszteletére emelt obeliszket éppen a híd építése miatt bontották le.

Igazi látványosság volt a hídépítés a hetvenes évek végén


A Bertalan híd a mai napig a leghosszabb Tisza fölött átívelő híd Magyarországon, mögötte a 2022-ben átadott, Szolnokot elkerülő M4-es autópályához épült híd a második. Az átkelőt az évek során többször felújították, az a mai napig a város egyik legforgalmasabb közútja.

A Délmagyarország természetesen címlapon számolt be az átadásról

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.