Szeged

"Már szinte csoda, hogy még van igazi szögedi paprika”

"Már szinte csoda, hogy még van igazi szögedi paprika”

Jelentős akadályok gördülnek a fűszernövény termesztése és árusítása elé

2024. december 3., kedd
"Már szinte csoda, hogy még van igazi szögedi paprika”

Molnár Anita, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezetője a Telexnek adott interjút, melyben sok mindenre kitért a fűszernövény jelenével és jövőjével kapcsolatban is. Összefoglalta, milyen problémákkal küzd az igazi "szögedi" paprika.

A PaprikaMolnár családi vállalkozás Szegedtől 10 kilométerre, a szerb határ mellett, Röszke közelében működik.

 

Hatalmas gond a hőség és az aszály

Mint ahogy nagyon sok növény esetében a hőség és az aszály miatt volt az idén kevesebb a termés a környéken, mint korábbi években. Azonban, ahogy az ügyvezető elmondta, a fűszerpaprikát már csak öntözéssel érdemes termeszteni, ami megnöveli ugyan a költségeket, de szükséges ez a ráfordítás.

Azonban idén nyáron azonban sokfelé elfogyott a víz a gazdálkodók korábban fúratott kútjaiból, így nem tudtak eleget öntözni. Majd az újabb probléma az ősszel jelentkezett, a szeptemberi–októberi esők miatt a paprika nem tudott igazán beérni, ezért kevés volt a második szedés eredménye - derült ki a beszámolóból.

Röviden összefoglalva: a júliusi 40 fokos hőség nagy károkat okozott Szeged környékén a paprikaföldeken, az idei fűszerpaprika megtermett mennyisége és a minősége is közepes.

 

Csökken a gazdálkodók és a termőföldek száma

Molnár Anita szerint már korábban egy másik gond is előállt: nagyot esett a fűszerpaprikával foglalkozó gazdálkodók száma és a termőterület is. Az ukrajnai háború kitörése is fokozta a gazdák és a termelők bizonytalanságát, mert nem tudták, lesz-e gáz a szárításhoz.

Az ügyvezető tapasztalata, hogy jellemzően idősebbek foglalkoznak Szeged környékén a fűszerpaprika termesztésével, és ők egyre kevesebben vannak, ezért cégének az utóbbi három évben új termesztőket kellett keresnie.

 

Nő a feketepiac

Molnár Anita úgy fogalmazott, hogy szerinte aránytalan, hogy egy kiló őrölt fűszerpaprikát úgy 4 ezer forint körüli áron akarnak megvenni az emberek, és az ennél magasabbat soknak tartják, holott a gazdálkodók és a feldolgozók több mint féléves munkájának az eredménye az a kilónyi fűszer.

A külföldről behozott fűszerpaprika pedig harmadannyiba kerül, mint a hazai.

A feketepiac is rontja az esélyeit azoknak, akik a fűszert szabályosan, adózottan adják el. Szeged környékén manapság is sokaknak van olyan rokona, vagy egy ismerősének az ismerőse, akitől olcsón tud venni termelői paprikát, áfa és minőségi tanúsítvány nélkül. Internetes oldalakon is árulnak olcsón, név nélküli „termelői paprikát”, aminek egy része valószínűleg kínai, átcsomagolt áru. Ezért Molnár Anita szerint:

az már szinte csoda, hogy még van igazi szögedi paprika.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.