Szeged

"Vonal mágia" Szegeden - új kiállítás nyílik a Reök-palotában

"Vonal mágia" Szegeden - új kiállítás nyílik a Reök-palotában

Részegh Botond képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás

2 órája
"Vonal mágia" Szegeden - új kiállítás nyílik a Reök-palotában

Vonal mágia címmel Részegh Botond csíkszeredai festő- és grafikusművész elmúlt húsz évben készült alkotásaiból válogató tárlat nyílik pénteken a szegedi Reök-palotában.

 

Nátyi Róbert kurátor a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, a Reök-palota 2007-es megnyitása óta törekszenek arra, hogy rendszeresen bemutassák egy-egy kortárs magyar képzőművész munkásságát.

A szecessziós palota a korábbi években a magyar festészet – ma már jellemzően a hetvenes éveikben járó - nagy alakjai életmű-kiállításainak adott otthon, és kevésbé jelentek meg a középgeneráció szakmai díjakat nyerő, akár nemzetközi szinten is elismert tagjai

– fogalmazott a művészettörténész.

Ilyen képzőművész Részegh Botond, aki a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakának elvégzését követően a budapesti Képzőművészeti Egyetem doktori iskolájában tanult, 2018-ban Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíját is elnyerte. Egyéni alkotói gyakorlata mellett a művészetszervezés, az alkotóművészet elméleti síkján is tevékenyen, otthonosan mozog: 2011 óta a csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti vezetője – közölte a szakember.

A november 17-ig látható kiállításon mintegy 120 alkotását láthatja majd a közönség, festményeket, grafikákat, könyvillusztrációkat, sokszorosított grafikákat, kötetekben megjelent képeket. 

Részegh Botond szeret – húsz, harminc vagy akár negyven alkotásból álló - sorozatokban gondolkodni. A tárlaton ezekből mutatnak be három-négy darabból álló szekvenciákat, ezzel kaleidoszkópszerű áttekintést adva az elmúlt két évtized munkáiból – mondta a kurátor.

Részegh Botond felidézte, négy-ötszáz képét ajánlotta a kiállításra, közös munkával ezek közül válogatták ki végül a Reök-palota két szintjén látható alkotásokat. Úgy fogalmazott, fontos a kurátori munka, hiszen egy képzőművész szeretne minél többet megmutatni, de egy külső szemlélő könnyebben rátalál azokra a képekre, melyek felkelthetik a közönség érdeklődését. A tárlat címéhez igazodva, elsősorban olyan műveket választottak, melyeken a vonal dominál.

A képzőművész elárulta, minden inspirálja, ami körülveszi. Néhány éve Lélekvesztés című sorozatában arra a kérdésre kereste a választ, hogy a telefonok és különböző digitális eszközök miként változtatják meg életünket. 2018-ban készítette – ma már talán váteszinek tűnő témájú – A háború anatómiája című sorozatát, majd a pandémia miatt elrendelt lezárások idején születtek a Becsomagolt hétköznapok című sorozat képei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.