Szeged

Vége az esőnek, kitisztul az idő Szegeden

Vége az esőnek, kitisztul az idő Szegeden

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2 órája
Vége az esőnek, kitisztul az idő Szegeden

Hazánkat az elmúlt órákban érte el a pár napja még Kirk névre keresztelt hurrikán legyengült, mérsékeltövi ciklonná szelídült formája. A frontrendszere mentén sokfelé várható eső, zápor, néhol az ég is megdörrenhet. Pénteken már nagyrészt naposabb időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, de a keleti harmadban kialakuló összeáramlási zóna mentén több lehet a felhő, és helyenként zápor, egy-egy zivatar sem kizárt.

 

A tartós csapadék délelőtt keleten is megszűnik, a frontális felhőzet elvonul, mögötte azonban főleg az ország keleti harmadán erőteljes marad a felhőképződés. Arrafelé a déli óráktól záporok kialakulása valószínű, egy-két helyen az ég is megdörrenhet. Másutt alapvetően napos idő várható gomolyfelhőkkel, az északnyugati tájakra sodródhat még be néhány zápor. Az északnyugati, északi szelet nagy területen élénk, a Dunántúlon és északkeleten helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. Késő estére 8 és 13 fok közé hűl le a levegő - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szegeden a pénteki maximum hőmérséklet a 20 fokot is elért.

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus, stroke) - írja a Köpönyeg.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.