Szeged

Vasárnapi Kávé: Virágh László, a Polgárőrség elkötelezett szolgálója + képek

Vasárnapi Kávé: Virágh László, a Polgárőrség elkötelezett szolgálója + képek

A polgárőrség a közbiztonság védelmében játszik fontos szerepet.

Márton Andrea
3 órája
Vasárnapi Kávé: Virágh László, a Polgárőrség elkötelezett szolgálója + képek

A Vasárnapi Kávé cikksorozatunk legújabb részében a polgárőrség világába nyújtunk betekintést. Interjúalanyunk, Virágh László, a Subasa, Sziksóstó és Öreghegy Polgárőr Egyesület elnöke, megosztja velünk motivációját, tapasztalatait és a közösség iránti elkötelezettségét. Fedezd fel, milyen kihívásokkal néznek szembe a polgárőrök, hogyan működnek együtt a helyi lakosokkal és hatóságokkal, valamint miért elengedhetetlen a polgárőrség szerepe a közbiztonság fenntartásában. Tarts velünk, és ismerd meg a hősöket, akik nap mint nap a közösség védelmében állnak!

 

- Mi motiválta, hogy polgárőr legyen?

Virágh László így fogalmazott: 

A tenni akarás a közösségért motivált, huszonöt évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy csatlakozom a polgárőrséghez, mert szerettem volna aktívan részt venni a közbiztonság fenntartásában.

- Mióta dolgozik polgárőrként, és hogyan kezdődött a pályafutása?

- Huszonöt éve kezdődött a pályafutásom, és azóta egy nagy családdá formálódtunk az egyesületen belül, ahol kiváló és elkötelezett kollégák segítik egymást – mesélte Virágh László.

- Milyen feladatokat lát el a polgárőrségnél?

A polgárőr feladatköre széles spektrumot ölel fel, beleértve az ittas személyekkel, lopásokkal, áramszünetekkel, elveszett állatokkal, valamint balesetekkel és tragédiákkal kapcsolatos beavatkozásokat. Virágh László elmondta: 

Feladataink közé tartozik a közterületek ellenőrzése, a balesetek helyszínén való segítségnyújtás, valamint a lakosság tájékoztatása.

- Milyen típusú eseményeken vesz részt, és milyen kihívásokkal találkozik a munkája során?

A polgárőrök különböző eseményeken, mint sportrendezvények és közterületi rendezvények során is aktívan részt vesznek. Virágh László elmondta: „Sokféle eseményen részt veszünk, például járőrszolgálatot látunk el, biztosítjuk a futóversenyeket, de kihívást jelent, amikor illegális hulladéklerakás történik, vagy amikor tragikus és váratlan haláleset következik be, ahol már nem tudunk segíteni”.

- Hogyan működik együtt a helyi közösséggel és más hatóságokkal?

A polgárőrök szoros kapcsolatban állnak a helyi közösségekkel, és a lakosok bizalmát élvezik. Virágh László kiemelte: „Nagyon jó a viszonyunk a helyi közösségekkel, a kiskundorozsmai művelődési házzal és a helyi önkormányzati képviselőkkel”.

- Milyen kapcsolatban áll a lakosokkal, és hogyan segíti őket a munkája?

A polgárőrök közvetlen kapcsolatban állnak a lakosokkal, és segítenek eligibilis döntéseket hozni, amikor nem tudják, hogy melyik hatósághoz forduljanak. Virágh László hangsúlyozta: 

A kapcsolatunk a lakosokkal szoros, hiszen huszonnégy órában hívhatóak vagyunk, ami azt jelzi, hogy bíznak bennünk.

- Milyen emlékezetes vagy különleges élményei voltak polgárőrként?

Virágh László emlékezetes élményei között kiemelte a 2015-ös migrációs válságot, amikor menekülni kényszerült családokat segítettek. 

Tapasztalataim között voltak rosszak és jók is, kétezer-tizenötben kezdődött a migrációval, amikor is a menekülni kényszerült éhező családokat oltalmaztuk. Amikor az ártérben felértünk, láttuk, hogy füvet ettek, mert olyan éhesek voltak, és azt mondták, hogy a magyar fű a legfinomabb

– mesélte László, aki hangsúlyozta, hogy ezek a tapasztalatok mély nyomot hagytak benne, és megerősítették elkötelezettségét a közösség iránt.

 

 

- Milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a munkája során?

A nehézségek között szerepel az anyagi források hiánya, ami gyakran arra kényszeríti a polgárőröket, hogy saját zsebből finanszírozzák a szolgálati autó használatát. „Sokszor a saját zsebbe kell nyúlni, hogy a szolgálati autóval megkezdjük a szolgálatot” – mondta Virágh László.

- Milyen képzéseken vett részt, hogy felkészült legyen a polgárőri feladatokra?

A polgárőrök számára fontos a megfelelő képzés, amely magában foglalja az elsősegélynyújtás alapismereteit és a polgárőr alapképzést. Virágh László hangsúlyozta: „A Szegedi Rendőrkapitányság folyamatosan biztosítja a továbbképzéseket, amelyek segítik a polgárőröket a feladataik ellátásában”.

- Milyen készségeket tart a legfontosabbnak a polgárőr munkához?

A legfontosabb készségek közé tartozik a határozottság, a kommunikációs készség, az empátia és a magabiztosság. Virágh László szerint: 

Fontos, hogy a polgárőr magabiztos és felkészült legyen, valamint minden tudás birtokában legyen, amit egy szolgálatról tudni kell.

- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a polgárőrségen belül?

A jövőbeli tervek között szerepel a tevékenységi kör bővítése, amely még tárgyalás alatt áll. Virágh László megjegyezte: „Terveink között szerepel a tevékenységi körünk bővítése, de erről még folynak a tárgyalások”.

- Milyen változásokat látna szívesen a polgárőrség működésében vagy a közösség biztonságában?

A polgárőrök szeretnék, ha a közösség biztonsága érdekében több forrást és támogatást kapnának, hogy hatékonyabban tudják végezni a munkájukat. Virágh László hangsúlyozta: „Nagyobb hatáskörben engednék a polgárőrök intézkedési jogkörét”.

- Mit üzenne azoknak, akik esetleg érdeklődnek a polgárőri munka iránt?

Az üzenetük azok számára, akik érdeklődnek a polgárőri munka iránt, hogy bátran keressék fel a területileg illetékes polgárőrséget és csatlakozzanak. Virágh László így fogalmazott: „Ha úgy érzi bárki, hogy tenni szeretne a közbiztonságért, akkor ne habozzon, hanem keresse meg a területileg illetékes polgárőrséget és csatlakozzon”.

- Miért fontos a polgárőrség a közösség számára?

A polgárőrség jelentős szerepet játszik a közösség biztonságában, hiszen sok esetben ők a közvetítők a lakosság és a hatóságok között. Virágh László hangsúlyozta: 

A polgárőrség azért fontos a közösség számára, mert sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a bejelentők nem tudják eldönteni, merre kell hívni a rendőrséget.

Ez a cikk bemutatja Virágh László elhivatottságát és a közösség iránti elkötelezettségét, valamint a munkája során szerzett tapasztalatait és jövőbeli terveit.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.